latinica  ћирилица
13/10/2015 |  19:27 | Аутор: РТРС

Интензивирани руски напади у Сирији, Путин упозорио Вашингтон (ВИДЕО)

Русија је интензивирала нападе по теористичким положајима и објектима Исламске државе у Сирији. Према информацијама руских обавјештајних служби команданти терористичких група захтијевају од руководства да им што прије пошаљу муницију и наоружање. У супротном велики број бораца ИД спреман је да напусти борбене зоне.
Сирија - Фото: Screenshot
СиријаФото: Screenshot

Истовремено, сиријски побуњеници гађали су амбасаду Русије у Дамаску, у вријеме када се испред те зграде окупило око 300 присталица владе предсједника Башара ел Асада, како би захвалили Москви због интервенције у Сирији.

Напад на руску амбасаду у Дамаску окарактерисан је као терористички акт, а осмишљен је како би се застрашили сви они који се боре против међународног тероризма! Москва је најавила да ће кривци бити пронађени и кажњени. Према званичним информацијама нема повријеђених.

- Наш амбасадор потврдио је медијске извјештаје. Двије гранате погодиле су подручје амбасаде: једна је пала на игралиште, друга - на кров стамбеног комплекса. Ово је очигледан терористички чин - рекао је Сергеј Лавров, шеф руске дипломатије.

Народ Сирије изразио је подршку- окупљени испред амбасаде махали су руским заставама, сликама предсједника Русије и Сирије Владимира Путина и Башара ел Асада.

- Грађани Русије поздрављамо вас одавде, из Сирије. Бићемо заувијек заједно, све док не побиједимо терористе - поручује једна Сиријка.

- Русија је стала на нашу страну. Сада се види ко је на страни истине, ко је за мир у свијету, а ко незаслужено узима Нобелову награду за мир - као што је Обама - каже један од окупљених Сиријаца.

Руски предједник критиковао је Вашингтон да не координише борбу против тероризма са Москвом. Упозорио је и на могућност да оружје које Вашингтон доставља у Сирију опет може да падне у руке терориста.

- Недавно је објављено да се из авиона доставља оружје и муниција Слободној сиријској војсци. Гдје је та Слободна сиријска војска? Ако је то оружје и муниција само истоварено или достављено бацањем из авиона, зар не постоји вјероватноћа да га покупи Исламска држава? - каже Путин.

У међувремену, лидер сиријског Нусра фронта, повезаног са Ал-Каидом, Абу Мухамед ел Џулани понудио је три милиона евра за убиство сиријског предсједника Башара ел Асада. Руску војну интервенцију у Сирији назвао је "новим крсташким походом" и позвао муслимане у бившем Совјетском Савезу да, уколико руске снаге буду гађале цивиле у Сирији, и они нападну руске цивиле.