latinica  ћирилица
14/10/2015 |  13:24 | Аутор: СРНА

Влада Српске: Закон уводи информационе технологије у рад библиотека

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о библиотечко-информационој дјелатности којим се уводе информационе технологије у рад библиотека кроз законски оквир путем Библиотечко-информационог система Републике Српске.
Сједница Владе Републике Српске - Фото: СРНА
Сједница Владе Републике СрпскеФото: СРНА

Новина у овом закону у односу на важећи јесте и формирање Библиотечког савјета као стручног и савјетодавног тијела Владе Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Законом се уређује сама библиотечка дјелатност, затим библиотечко-информациона грађа и извори, оснивање и врсте библиотека, правни положај Народне и универзитетске библиотеке, као и начин оснивања и финансирања библиотека.

"Разлог за доношење новог закона садржан је у потреби за побољшањем и унапређивањем постојећег Закона о библиотечкој дјелатности, како би се отклониле слабости које су у пракси отежавале његову примјену", наводи се у саопштењу.

Један од разлога за доношење новог Закона јесте и потреба за подстицањем примјене нових технологија у библиотечкој ђелатности, нарочито информационих технологија и дигитализације, те да се у том смислу нормативна рјешења усагласе са међународним стандардима у овој области.

РЈЕШЕЊЕ ЗА ПИТАЊЕ СМЈЕШТАЈА ПРАВОСУДНИХ ИНСТИТУЦИЈА У ТРЕБИЊУ

Влада Републике Српске прихватила је  информацију о рјешавању проблема смјештаја правосудних институција Републике Српске у Требињу, а све активности преузеће Министарство правде у координацији са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу.

Влада Српске је на сједници дала сагласност на План утрошка средстава Министарству породице, омладине и спорта за десет мјесеци ове године у износу од 275.100 КМ.

Од укупних средства, на име каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова иде 207.300 КМ, а за текуће грантове јавним установама и установама образовања за реализацију омладинских пројеката предвиђено је 2.700 КМ.

За текуће грантове за реализацију програма дефинисаних Омладинском политиком и пројеката за унапређење омладинског организовања планирано је 34.400 КМ, за текуће грантове за пројекте подршке међународне сарадње и мобилности младих 12.400 КМ, за капиталне грантове младима и омладинским организацијама у руралним срединама 2.800 КМ, те за текуће грантове непрофитним удружењима и организацијама за афирмацију породице 15.500 КМ.

Дата је сагласност Министарству управе и локалне самоуправе на План утрошка средстава, односно текућих грантова удружењима од јавног интереса у износу од 138.214 КМ.

Влада је дала сагласност на Ред вожње у жељезничком путничком саобраћају за 2015/2016. годину.