latinica  ћирилица
14/10/2015 |  15:16 | Аутор: РТРС

Због могућности излијевања бујичних водотока ЦЗ у приправности (ВИДЕО)

Због прогнозе Републичког хидрометеоролошког завода, према којој се очекују јаче падавине и пораст мањих водотока, службе цивилне заштите су у приправности.
киша - Фото: ТАНЈУГ
кишаФото: ТАНЈУГ

Одсјек за цивилну заштиту упозорава становништво у насељима уз ријеке на опрез и предузимање превентивних мјера на заштити имовине. Из Републичке цивилне заштите поручују да контролишу стање и нема разлога за бригу. 

Иако се наредних дана очекује да ће пасти већа количина падавина, посебно у Херцеговини и на западу Републике Српске, нема бојазни од поплава, поручују из Републичког ХМЗ. Овим падавинама претходио је дужи сушни период, па ће земља лако упити вишак кише.

- У Херцеговини се често дешавају додатни утицаји па ће бити јачих пљускова, који локално могу дати врло обилне падавине за кратак временски период. У осталим крајевима, поготово у западним нешто јача киша, која ће падати наредна два дана, рекла је Милица Ђорђевић, ХМЗ Републике Српске.

Службе Републичке цивилне заштите посљедњих пет дана интензивније прате стање водостаја у Републици Српској. Поручују да су све мјере предузете.

- Наравно, све је то контролисано. На нама је да пратимо ситуацију, да реагујемо у оном моменту кад буде требало. Нема разлога да радимо било шта непланирано. Пратићемо, у складу са ситуацијом ћемо и поступати, истакао је Вељко Елез,  Цивилна заштита Републике Српске.

На подручју Бањалуке издат је налог служби цивилне заштите и комуналним предузећима да контролишу стање канализација, водотока и бујичних потока.

- Извештаји са терена говоре да су водостаји Врбање и Врбаса редовни, тако да је све у границама нормале. Мјере опреза и даље остају и апелујемо на све, посебно на оне тамо гдје постоји опасност од бујичних потока, да заштите своју имовину у случају изливања, додао је Миленко Шајић, портпарол Градске управе Бањалука.ж

Наредна три дана јаче падавине се очекују у Херцеговини и на западу, а нешто слабија киша у источним предјелима.

Када за кратко вријеме падне већа количина кише, велике ријеке не могу да одреагују, али мали бујични потоци могу да направе проблеме, кажу метеоролози.