latinica  ћирилица
14/10/2015 |  19:03 | Аутор: РТРС

Дејтон - Кључ опстанка и будућности БиХ (ВИДЕО)

И поред притиска бошњачких удружења у Америци, у Вашингтону је почела конференција коју је поводом 20 година Дејтонског мировног споразума организовао угледни амерички магазин Форин Полиси, а на којој учествује предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.
Предсједница Владе РС Жељка Цвијановић у Вашингтону - Фото: РТРС
Предсједница Владе РС Жељка Цвијановић у ВашингтонуФото: РТРС

Иако су и представници ових удружења позвани да учествују, покренута је кампања против овог догађаја, како би утицајем на организатора Република Српска била спријечена да изнесе своје виђење Дејтона, али и будућности БиХ.

Иако су и представници ових удружења позвани да учествују, покренута је кампања против овог догађаја, како би утицајем на организатора Република Српска била спријечена да изнесе своје виђење Дејтона, али и будућности БиХ.

Представници Српске изразили су жаљење због бојкота Бошњака, нагласивши да су себи учинили медвјеђу услугу и ускратили право да о постдејтонској БиХ изнесу своје виђење. Оно што је Република Српска изнијела као један од својих ставова јесте да Српска увијек наглашава да је захваљујући децентрализованој структури земље, коју је успоставио Дејтон, омогућено да држава функционише у миру ових 20 година.

"Дејтонски мировни споразум произвео је обавезујуће међународне уговоре чији циљ није био само окончање трагичног грађанског рата, него и успостављање дуготрајне структуре одрживог политичког система у БиХ," овим рјечима предсједница Владе Српске започела је излагање у Вашингтону.

Истиче, двадесет година након потписивања Споразума, важно је поново се обавезати на његову досљедну примјену јер у томе, уствари, лежи кључ опстанка и будућности БиХ.

А ова конференција, захваљујући домаћинима, омогућиће простор да ставове и аргументе Српске, о постдејтонској БиХ, чује свјетска јавност. Посебну пажњу привукла је Одлука о референдуму о Суду и Тужилаштву.

"Мислим да је било јако корисно да чују из прве руке аргументе који кажу да је међународно право, Дејтон и Устав Репбулике Српске, али и БиХ потпуно на страни права Републике Српске да се организује и да се грађани изјасне," рекао је
Обрад Кесић, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону.

Децентрализована структура није сметња ни једном процесу, па тако ни евроинтеграцијама. Да бисмо се заиста и кретали европским путем неопходно је ревитализовати дејтонске принципе, а од прегломазне, вјештачки направљене вандејтонске институционалне структуре одабрати само оно што је заиста потребно за креирање БиХ ка ЕУ, сматрају представници Српске.

Закључују, ни након двије деценије нису су се промијенили разлози због којих се и прибјегло децентрализацији земље, па је зато нереално, непродуктивно и крајње штетно било какво даље експерименисање са сруктуром коју је Дејтон успоставио.