latinica  ћирилица
01/11/2015 |  14:43 | Аутор: СРНА

Додик: Специјална полиција међу најбољима у региону (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се Специјална бригада полиције Републике Српске и полиција Српске у цјелини убрајају међу најбоље безбједносне агенције у БиХ и региону.
Лакташи: Годишњица формирања 6. бригаде Специјалне јединице МУП-а Српске - Предсједник Републике Српске Милорад Додик - Фото: СРНА
Лакташи: Годишњица формирања 6. бригаде Специјалне јединице МУП-а Српске - Предсједник Републике Српске Милорад ДодикФото: СРНА

Током представљања ратног пута Шестог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске у Трну код Лакташа, Додик је у обраћању истакао да се у наредном периоду ова јединица мора ојачати у људству да би била спремна да у сваком тренутку одговори на евентуални безбједносни изазов у Српској.

-Морамо све учинити да ојачамо позицију полиције Републике Српске да би могла одговорити на глобалне изазове тероризма и других пријетњи по Републику Српску - рекао је Додик.

Он је навео да ће у наредном периоду Специјална бригада полиције Републике Српске бити премјештена из садашње базе у Трну на простор бивше касарне у Залужанима.

Додик је рекао да није тачно и да није могуће да објекат бивше касарне у Залужанима буде употријебљен за евентуални смјештај ако би дошле избјеглице из Сирије.

- Неприхватљиво је да неко од институција БиХ одлучује да маркира тај простор а да не пита Републику Српску и ми то нећемо дозволити - истакао је Додик.

Додик је истакао да Република Српска никада неће и не смије заборавити припаднике Специјалне бригаде полиције и Војске Републике Српске који су своје животе дали за њено стварање.

Он је напоменуо да су током протеклог рата љубав и истрајност српских бораца за постојање и опстанак Републике Српске били већи од свих напада.

ЛУКАЧ: ОБАВЕЗА ПОЛИЦИЈЕ - ОЧУВАТИ СРПСКУ

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач поручио је да је обавеза полиције да очува Српску за чије постојање су многи припадници полиције и Војске Српске дали животе у одбрамбено-отаџбинском рату.

Током представљања ратног пута Шестог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске у Трну код Лакташа, Лукач је рекао да Полиција Српске и друштво у цјелини никада не смију заборавити 11 припадника овог одреда и 144 припадника Специјалне бригаде који су уградили животе у темеље Републике.

Лукач, који је био ратни командант Шестог одреда, говорећи о ратном путу бригаде рекао је да нема ниједне ратне линије на којој нису учествовали и крварили припадници Специјалне полиције Српске.

Он је поручио да њихова храброст и жртва никада не смију бити заборављене.

Лукач је рекао да је у будућности неопходно обиљежавати дан специјалне бригаде, као и дан свих одреда ове бригаде, те подсјећати младе на њихов ратни пут да се никада не би заборавила жртва коју су дали за стварање Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да су Специјална бригада полиције и полиција Српске у цјелини дали немјерљив допринос стварању Републике Српске.

"Тамо гдје је било најтеже припадници Специјалне полиције су успјешним акцијама враћали изгубљене линије на ратишту и показали да су једна од најуспјешнијих јединица у Српској", истакао је Савчић.

Он је рекао да полиција Републике Српске данас представља окосницу безбједности Српске и поручио да погинули саборци никада смију бити заборављени.

Командант Специјалне јединице полиције Републике Српске Драган Рибић, говорећи о ратном путу и настанку ове јединице до данашњих дана, навео је да су у одбрамбено-отаџбинском рату погинула 144 припадника бригаде и 11 Шестог одреда, док је 670 припадника специјалне јединице било теже или лакше рањено.

Рибић је истакао да су припадници Специјалне бригаде полиције у рату гинули храбро и достојанствено на првој линији фронта, бранећи територију Републике Српске.

У Трну код Лакташа данас су обиљежене 23 године од формирања Шестог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске.

Свечаност је почела предавањем рапорта команданта Специјалне јединице полиције Републике Српске Драгана Рибића предсједнику Српске Милораду Додику и смотром ове јединице. Свечаности је присуствовала и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић.

Шести одред једна је од најелитнијих специјалних јединица Републике Српске и био је скоро на свим ратиштима током одбрамбено-отаџбинског рата.

Свечаност је почела предавањем рапорта команданта Специјалне јединице полиције Републике Српске Драгана Рибића предсједнику Српске Милораду Додику и смотром ове јединице.

Свечаности су присуствовали и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, директор Полиције Републике Српске Гојко Васић, предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић, припадници МУП-а и многобројни гости.