latinica  ћирилица
05/11/2015 |  17:50 | Аутор: РТРС

Одржан састанак патријарха Иринеја са званичницима из Српске (ВИДЕО)

Неопходно је јединство и међусобно уважавање представника српског народа на свим нивоима власти у БиХ. Ово је закључак троипочасовног разговора патријарха српског Иринеја и чланова синода са политичким представницима Републике Српске. Патријарх је након састанка изјавио да је разговарано о актуелним проблемима и да ће закључци са овог скупа бити оријентир за будуће дјеловање.
Патријарх Иринеј - прес конференција - Фото: РТРС
Патријарх Иринеј - прес конференцијаФото: РТРС

Сталоженост и мирно рјешавање проблема између политичара у РС, отварање простора за консензус и свођење ријечника којим се исказују политичке разлике у толерантније оквире, обавеза је коју су преузели водећи политички представници РС, обећавши да ће се поштивати и радити у интересу Републике Српске.

Састанку с представницима СПЦ присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, српски члан предсједништва БиХ Младен Иванић, и први замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић.

На састанку је разговарано о стању, проблемима и визији, укупног националног бића српског народа у земљи и расијању укључујући и Косово, али и о приједлогу уговора Савјета министара БиХ и Исламске заједнице.

Највиши политички званичници из РС на истом су курсу - јединство и међусобно уважавање представника српског народа на свим нивоима власти, једини је пут ка очувању Републике Српске. То ће бити путоказ за будуће дјеловање.

"Разговорали смо онако како то приличи онима који представљају народ и онима који представљају Цркву. Мислим да смо довољно сагледали и да смо довољно разговарали о свим тим проблемаима и то ће бити један оријентир у нашем животу и у нашем понашању данас и убудуће", нагласио је патријарх Иринеј.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик - прес конференција (Фото: РТРС)

Предсједник РС Милорад Додик сматра да је ово била прилика да се нагласи потреба за јединством и међусобним уважавањем, као и да се из политичког говора избаци искључивост, а поготово елементи било каквог ниподаштавања.

"Била је ово прилика да потврдимо и нагласимо потребу за јединство и међусобно уважавање и да се из политичког разговора и говора избаци искључивост, а поготово елементи било каквог ниподиштавања", рекао је предсједник Српске.

У интересу свих је да се ријечник којим се исказују политичке разлике сведе у пуно толерантнији оквир, каже српски члан Предсједништва БиХ.

Српски члан предсједништва БиХ Младен Иванић - прес конференција  (Фото: РТРС)

"Ми имамо политичких разлика, али тај рјечник треба бити другачији, толерантнији, прије свега, јер је наша обавеза, како рекоше владике, да не мислимо о себи него о народу, да служимо народу и ја се надам да ћемо ту праксу у времену пред нама успјети да доведемо до краја", закључио је Иванић.

Политичари ће се држати договора, јер договор кућу гради, поручио је предсједник републичког парламента.

"Република Српска важнија је од свих нас и надам се да ће данашњи састанак допринијети опстанку и развоју Српске", рекао је Чубриловић.

Нећемо више разговарати језиком који би могао изазвати даље конфронтације, потребно је уважавати функције и једних и других, поручио је лидер СДС-а Младен Босић.

Први замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић - прес конференција  (Фото: РТРС)

"Договорили смо се да уважавамо институције и функције, као и да на неки начин у комуникацији престанемо да користимо језик који изазива тензије и анимозитете који нису продуктивни", рекао је Босић.

На састанку је разговарано и о приједлогу уговора Савјета министара и Исламске вјерске заједнице. Став СПЦ је јасан – неће се петљати у његов садржај, али сматра да све вјерске заједнице треба да буду равноправне. Са овим ставом сагласни су и највиши званичници из Републике Српске.