latinica  ћирилица
19/11/2015 |  09:04 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Тероризам у Сарајеву: Завршен увиђај, полиција изузела доказни материјал (ФОТО/ВИДЕО)

Полиција је из куће Енеса Омерагића који је убио два војника ОС БиХ Недељка Радића и Армина Салкића у Рајловцу, а потом извршио самоубиство, изузела одређени доказни материјал. Увиђај је завршен.
Увиђај након напада у Рајловцу (фото: Ф. Фочо/Аваз) -
Увиђај након напада у Рајловцу (фото: Ф. Фочо/Аваз)

Кладионицу "5+", која се налази у улици Сафета Зајке 241, обезбјеђују полицајци, а тамо је увиђај завршен јутрос.

Породична кућа у Ибрахима Первиза 14, на Сокољу, "ограђена" је полицијским тракама и у њој се, осим инспектора, налази и породица убице.

Комшије нису криле изненађење, описујући Омерагића као "финог момка, који је волио дјецу и животиње". Додају да породица живи у тој кући од прије рата, али откривају и како је Омерагић својевремено служио затворску казну у Зеници, али не знају због чега.

Независне сазнају да је живио у заједници за оцем, маћехом и братом. Директор СИПА-е Перица Станић потврдио је да је Енес Омерагић рођен у Француској. Комшије су тврдиле да је Омерагић био на ратишту у Сирији, али "Аваз" наводи да је провјерио те тврдње и да оне нису тачне. Омерагићев зет Мухамед Мецо (34), додају, био је на ратишту у Сирији, одакле се вратио 2013. године. Био је ухапшен у акцији "Дамаск", када је ухапшено више лица која се доводе у везу са тероризмом.

Енес Омерагић који је убио два војника (фото: Независне)

У тренутку напада, у кладионици се налазило 5 људи, а један од њих, Мурат Халиловић, је за "Независне" рекао да је Омерагић, "чим је закорачио у просторију почео да пуца. Налазио се тачно између мене и пријатеља, с којим сам успио некако побјећи. Касније, кад смо се вратили, видјели смо стравичан призор. Познајем Омерагића од раније, али га прије убистава нисам видио у кладионици", рекао је Халиловић.

Осумњичени за убиство Недељка Радића из Невесиња и Армина Салкића из Витеза, извршио је самоубиство – разнио се бомбом након што је полиција опколила кућу у којој се забарикадирао.

Енес Омерагић је ушао у кладионицу, отворио ватру из аутоматског оружја при чему је убио 34-орогодишњег Радића и 26-огодишњег Салкића.

Удаљавајући се са мјеста догађаја, нападач је из аутоматског оружја уз, како тврде свједоци, повике "Алаху екбер" пуцао и на аутобус градског саобраћаја и том приликом повриједио возача аутобуса и још два лица.

Убијени војници радили су на формацијским мјестима возача у батаљону Војне полиције Бригаде тактичке подршке.

Недељко Радић (лијево) i Армин Салкић (Фото: Facebook)

Нападач је наводно из Сокоља. Перица Станић, директор Сипе, рекао је да према тренутним информацијама с којима располаже та агенција, а према опису који су дали очевици догађаја, убица двојице војника вјероватно је припадник вехабијског покрета.

Министарство одбране БиХ је на свим локацијама Оружаних снага БиХ предузело потребне мјере безбједности.

Из Министарства су потврдили да је током напада припадник Оружаних снага БиХ Џевад Љуковац лакше повријеђен, те да је након указане љекарске помоћи у Клиничком центру Сарајево пуштен кући.

Према незванични информацијама, мушкарац се задесио на мјесту пуцњаве у сарајевском насељу Рајловац, када га је погодио комад стакла.