latinica  ћирилица
19/11/2015 |  11:50 ⇒ 12:03 | Аутор: СРНА

Влада Српске утврдила приједлоге закона о електронском документу и потпису

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о електронском документу и Приједлог закона о електронском потпису Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Приједлогом закона о електронском документу Републике Српске уређује се употреба електронског документа од републичких органа, органа јединица локалне самоуправе, привредних друштава, установа, предузетника и других правних и физичких лица у обављању дјелатности, те у поступцима који се воде пред надлежним органима у управном, судском или другом поступку у којима се електронска опрема и програми могу примјењивати у изради, преносу, пријему и чувању информација у електронском облику, правна ваљаност електронског документа, те употреба и промет електронског документа.

Приједлогом закона о електронском потпису Републике Српске уређује се право физичких и правних лица на употребу електронског потписа у управним, судским и другим поступцима, пословним и другим радњама, те права, обавезе и одговорности физичких и правних лица која пружају услуге израде, верификације и валидације електронског потписа, временског жига, електронског печата и сертификата за аутентификацију мрежних страница на територији Републике Српске, ако посебним законом није другачије одређено.

На данашњој сједници Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о трговини којим се прецизније дефинише појам "трговина на велико", те се прецизира да се под појмом "пословна активност у вези са продајом робе или пружања услуга у трговини на велико" подразумијевају све активности које се односе на набавку робе ради њене даље продаје трговцима на мало, професионалним корисницима, те другим трговцима на велико.

Разлози за доношење овог закона произилазе из потребе побољшања привредног амбијента и давања доприноса за смањење сиве економије, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Влада Републике Српске утврдила је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о боравишној такси. Како је саопштено, основни разлог за доношење измјена и допуна овог закона из 2011. године је да се ријеше поједине практичне ситуације у систему наплате боравишне таксе које нису нормиране постојећим законом, а које је уочило Министарство трговине и туризма у вршењу надзора над примјеном закона, као и повећање дисциплине у трошењу и у наплати средстава боравишне таксе.

На сједници Влада Републике Српске усвојила је Извјештај о спроведеном надзору над намјенским трошењем средстава прикупљених по основу боравишне таксе у 2014. години.

Влада је задужила Министарство трговине и туризма да иницира покретање поступка интерне ревизије пословања туристичких организација код којих је утврђен ненамјенски утрошак средстава боравишне таксе у 2014. години, као и у случајевима код којих није могуће утврдити намјенски утрошак средстава боравишне таксе.

Извјештај о спроведеном надзору над намјенским трошењем средстава прикупљених по основу боравишне таксе у 2014. години биће достављен и Народној скупштини Републике Српске на разматрање.

Влада је утврдила и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавним скијалиштима како би се његове поједине одредбе ускладиле са Законом о жичарама за превоз лица у дијелу техничких захтјева система косог транспорта.

"У том правцу у предложеном закону избрисане су одредбе које су прописане Законом о жичарама за превоз лица, те је извршено терминолошко прилагођавање осталих одредби закона са појмовима који се употребљавају у Закону о жичарама за превоз лица", истичу из Владе.

Утврђеним Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о јавним скијалиштима, у складу са започетим процесом поједностављења система регистрације у Републици Српској, избрисане су одредбе које су прописивале издавање посебног акта од стране Министарства трговине и туризма за почетак рада скијалишта.

Влада Републике Српске прихватила је Извјештај о реализацији Стратегије развоја туризма Републике Српске за период 2011-2020, година за 2014. годину, а извјештај ће бити достављен Народној скупштини Републике Српске на разматрање.