latinica  ћирилица
19/11/2015 |  16:20 ⇒ 16:30 | Аутор: klix.ba

Шкода слави 120 година успјеха

Са 120 година постојања, Шкода је један од најстаријих произвођача аутомобила на свијету.
Шкода - Фото: РТРС
ШкодаФото: РТРС

Прича овог произвођача аутомобила је прожета традицијом, а оснивачи Шкоде, двојица ентузијаста Вацлав Лаурин и Вацлав Клемент захваљујући својој храбрости, способностима и страсти, успјели су поставити темеље за невјеројатну причу о успјеху овог чешког произвођача аутомобила.

Шкодина прича је почела скромно, 1895. производњом првих бицикала. Међутим, растом потражње, компанија се почела брзо развијати. Бицикли "Славиа" су освајали похвале за своју поузданост, практичност и висок квалитет.

Идеја водиља Шкодиних оснивача била је да потпуни фокус ставе на купца. "Само најбоље што можемо учинити је довољно добро за наше клијенте", био је њихов мото, а то је остала наша идеја водиља и дан данас.

Од скромних почетака, два пријатеља су кренула у конструисање мотоцикала који су ускоро освајали свјетске утрке и обарали рекорде у брзинама. Охрабрени овим успјехом, ускоро су почели и са четвероточкашима, а први конструисани аутомобил био је &лсqуо;Воитуретте А&рсqуо; 1906. године.

Од самог почетка Шкода се усудила прећи границу и препознати могућности на иностраним тржиштима. Почетком 20. стољећа већ су имали и неколико подружница у Нјемачкој, Великој Британији, Аустрији, Италији и Русији.

Транзиција у Волксwаген групацију 1991. године је Шкоди дала одлучујући потицај, па је овај произвођач аутомобила, који је био у то вријеме углавном усмјерен на средњу и источну Европу, данас присутан на глобалној разини на више од 100 тржишта широм свијета. Примјерице, Кина је данас највеће појединачно тржиште Шкоде, с удјелом од око једне четвртине укупне продаје овог бренда. У Нјемачкој, на најзначајнијем тржишту аутомобила у Европи, ШКОДА је дуго година била увозни бренд број један.

Шкода је у БиХ већ дуги низ година на побједничком постољу са тржиштним учешћем од преко 20%. Из Шкоде су жељели подијелити радост овог значајног јубилеја с купцима, па су обезбиједили 120 посебно одабраних Шкода модела- Фабиа, Рапид и Оцтавиа по специјалним цијенама.

У питању је акцијска понуда лагерских модела возила која је почела 18.11.2015. и траје до краја ове године или до истека залиха. Купци путем бројача постављеног на Шкода фацебоок страници могу провјерити колико је још возила остало до истека акције.