latinica  ћирилица
19/11/2015 |  17:17 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Терористички акт у Рајловцу - јавност захтијева детаљну истрагу (ВИДЕО)

Терористички напад у Рајловцу у којем је Енес Омерагић мучки убио припаднике Оружаних снага БиХ Недељка Радића и Армина Салкића дигао је на ноге цијелу БиХ.
Увиђај након напада у Рајловцу (фото: Ф. Фочо/Аваз) -
Увиђај након напада у Рајловцу (фото: Ф. Фочо/Аваз)

Тужилаштво БиХ потврдило је да је ријеч о тероризму. Осуде овог бруталног напада стижу са свих страна. Из Републике Српске порука је јасна да је то страшан терористички напад и нецивилизацијски чин убијања невиних људи.

Након крвавог пира у којем је мучки убио војнике Недељка Радића, из Невесиња, и Армина Салкића, из Витеза, терориста Енес Омерагић је, према ријечима свједока, узвикујући "Алаху екбер" пуцао и на аутобус градског саобраћаја, при чему су повријеђена три лица. Услиједила је полицијска потјера, нападач, за којег постоје индиције да је припадник вехабијског покрета, лоциран је у кући у Сокољу, гдје је и извршио самоубиство разнијевши се бомбом.

Цијелу ноћ су полицијске снаге, али и све друге структуре биле на ногама. Информације су пристизале једна за другом – једни су одмах ствар назвали правим именом – тероризам, други су то демантовали. Коначна потврда стигла је јутрос – Тужилаштво БиХ и СИПА преузимају истрагу.

У Министарству одбране БиХ напад су одмах окарактерисали као класичан терористички чин. Указали су на изостанак координације између надлежних структура, те изнијели низ критика на рачун полицијских агенција које су их синоћ искључиле из истражног поступка.

Борис Јеринић, замјеник министра одбране БиХ, истиче да ово министарство тај чин карактерише као терористички, јер је "пуцањ у униформу - пуцањ у државу".

Осуде и захтјеви за хитно расвјетљавање овог терористичког чина стижу са свих страна. Да је ријеч о акту тероризма за сваку осуду, истакао је и предсједник РС Милорад Додик који сматра да је евидентно да је мотивација био радикални ислам, а циљ случајан, а не биран.

Када се још томе додају повратници са сиријског ратишта и непримјењивање закона о санкцијама за одлазак на страна ратишта, онда је БиХ сигурно један од ургентних простора који је изложен актима индивидуалног тероризма, закључио је Додик.