latinica  ћирилица
19/11/2015 |  17:54 ⇒ 18:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Мектић најавио формирање регионалне експертске мреже

Министар сигурности БиХ Драган Мектић најавио је да ће у најскорије вријеме бити формирана регионална мрежа експерата који ће радити као истражни тимови заједно са тужиоцима на пресјецању организованих криминалних канала.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Мектић, који се данас вратио из Париза је на ванредној конференцији за новинаре, поводом двоструког убиства у Рајловцу, код Сарајева, рекао да се ситуација са тероризмом компликује и да БиХ може имати озбиљнијих проблема.
 "У Француској сам имао прилику да разговарам са низом службеника гдје смо разговарали на тему тероризма. Дужи низ година постоји стална веза западног Балкана и Француске у смислу илегалног кријумчарења оружја и врло основане су сумње да највјероватније наоружање, оружје и експлози у Француску долазе са подручја западног Балкана", казао је Мектић.
 Подсјетио да је одавно упозоравао на проблем радикализације одређених особа када је, како је рекао,  горуће питање "тероризма у БиХ".
 "Наравно, кад је у питању тероризам у БиХ ја сам говорио и упозоравао да имамо озбиљну радикализацију у БиХ и увијек је водила насилном екстремизму који се после тога завршавао појединим терористичким делима. Мислим да је ово сада коначно догађај који је превршио сваку мјеру и који би ако смо имали одговорни и према држави и грађанима, морали да предузмемо мјере које би прије свега утицале на де-радикализацију и спрјечавале тероризам у овој држави", истакао је министар Мектић.
 Главни проблем је, каже, у томе што не функционише правна држава у БиХ.
 "Ми имамо такву ситуацију на подручју БиХ и на нивоима локалних заједница на којима не функционише правна држава. Те заједнице одбијају да признају овај правни поредак и ову државу и уводе некакав други поредак и поштују друге прописе који важе за њихове средине. Увијек имамо пример да се у БиХ родио насилни радикализам из којег је изашао тероризам", поручио је Мектић.
 Као примјер је навео ситуацију у Маочи.
 "Како је могуће да рецимо у Маочи успостављају своје страже, праве пунктове итд. Морамо наћи начина и тамо довести правну државу и говорио сам: Мора полиција бити тамо и мора се силом успоставити правни поредак. Силом, ако се не поштује. Све нас то води и долазимо до овога што се тренутно догађа, на свим мјестима".
 Додао је да се осумњичени за синоћње убиство двојице војника вјероватно припремао за овај чин.
 Мектић је додао да осумњичени у свом походу није обраћао пажњу на војнике у цивилу, него да је за циљ имао војнике у униформи и свјесно пуцао на њих.
 У врло кратком року, високи полицијски званичници медијима, како је рекао, давали  непотребне квалификације. Сад постоји основана сумња да се ради о умишљајном терористичком делу".
 Министар Мектић је додао да ће захтијевати да се направи Закон о борби против тероризма.
 "Захтијеваћу да се направи Закон о борби против тероризма и морамо дати флексибилнија и јача овлаштења полицији, обавјештајним структурама и тужилаштву".