latinica  ћирилица
19/11/2015 |  18:40 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Потенцијални терористи у БиХ маркирани; Има ли надзора!? (ВИДЕО)

Убиство двојице припадника Оружаних снага БиХ Недељка Радића, из Невесиња, и Армина Салкића, из Витеза, Тужилаштво БиХ оквалификовало је као тероризам.
Убијени у терористичком нападу - Фото: РТРС
Убијени у терористичком нападуФото: РТРС

Мотиви напада нису расвијетљени. Терориста Емир Омерагић, који се након напада разнио бомбом у својој кући, био је близак вехабијском покрету.

До сада је саслушано више свједока убиства и чланова Омерагићеве родбине. Са њима су разговарали и наши новинари. Наша екипа била је и с породицом убијеног војника Недељка Радића.

Данас се изнова, као и након терористичких напада у Зворнику, а недавно и Паризу, поставља питање -  да ли су безбједносне службе могле да предуприједе овај крвави догађај? Поготово, ако је потврђено да је терориста Енес Омерагић у родбинским везама са Мехмедом Мецом, припадником вехабијског покрета и блиског сарадника осуђиваног вехабије Ријада Рустемпашића. Гнусно убиство двојице припадника ОС БиХ у Рајловцу потресло је БиХ, јавност је у невјерици да им безбједносне агенције могу гарантовати сигурност. Одговор ресорног министарства на нове безбједносне изазове је најава новог закона о борби против тероризма којим се дају већа овлаштења полицијским агенцијама.

Очевици тврде да се све одиграло филмском брзином, наоружан аутоматском пушком и бомбама Енес Омерагић ушао је у кладионицу у непосредној близине касарне Рајловац и отворио ватру.

Очевидац убиства Мурат Халилагић прича да је убица "улетио у једној секунди с аутоматом", те да је затим услиједио рафал. Како наводи, присутни су спашавали главу како су знали и умјели, а затим побјегли.

Иако је у кладионици било још људи, убица је пуцао и усмртио само двојицу војника Недељка Радића и Армина Салкића, што говори о његовој намјери.
 
Драган Мектић, министар безбједности БиХ, каже да је Омерагић бирао и пуцао."Прошао је поред цивила и пуцао у војнике, а када је изашао и видио још једног војника да иде у аутобус, пуцао је у његовом правцу", наводи Мектић.

Срећом, у аутобусу није било жртава, само троје лакше повријеђених. Убица је потом побјегао према породичној кући у сарајевском насељу Сокоље. Опкољен полицојом, разнио се бомбом. Енесов отац Шахин Омерагић није видио тијело свог сина, жали га, али не може да му опрости што је убио двојицу војника.

Шахин Омерагић каже да његов син није био припадник вехабијског покрета, али се дружио са Мехмедом Мецом који јесте вехабија. Није му познато, каже, да ли је Меца био на ратишту у Сирији.

Бзебједносне провјере тек треба да утврде да ли је Мехмед Меца, близак сарадник осуђеног вехабије Ријада Рустемпашића, пресудно утицао да Енес Омерагић почини терористички акт и убије двојицу војника.

Мектић наводи да је приликом претреса у Омерагићевој кући пронађена литератута у којој се велича Исламска држава.

Како сазнајемо, поједине ниже правосудне инстанце покушале су ово да прикажу као убиство. Ипак, Тужилаштво БиХ је недвосмислено утврдило да је ријеч о кривичном дјелу теороризма.

Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ, каже да је напад и убиство припадника ОС БиХ квалификовано као терористичко дјело тероризма, а даљом истрагом биће утврђено све околности везане за починиоца овог кривичног дјела и његове евентуалне помагаче, као и мотове.

Борис Јеринић, замјеник министра одбране БиХ, истиче да је то акт тероризма.

А након терористичког напада у Рајловцу, поново се огласио исламистички портал "Вијести Уммета", који је убиство двојице војника прославио ријечима, да је ово тек почетак и да ће Босном, али и Европом, тећи крв. Наводе да су раније упозорили на напад, али да та упозорења нису узета за озбиљно.