latinica  ћирилица
19/11/2015 |  19:11 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Дејтон одолио и високим представницима (ВИДЕО)

Двадесет година послије Дејтона, БиХ није стабилна ни безбједна земља, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на међународној конференција "Дејтонски споразум - двије деценије мира и поуке за свијет" која је одржана у Београду.
Конференција о Дејтону - Фото: РТРС
Конференција о ДејтонуФото: РТРС

Додик каже да грађани живе у зебњи да се не десе неки догађаји који би могли да утичу на политичке процесе унутар БиХ.

На конферецнцији чији је циљ био да се на научном нивоу укаже на статус Републике Српске 20 година након Дејтонског споразума, учестовало је 29 истакнутних интелектуалаца и научника из Српске и Србије.

Најважније је да је Дејтонски споразум успио да заустави рат у БиХ, али је проблем у дејтонској структури политичког система.
Да су допустили да Дејтонски споразум буде спроведен онако како је написан, могао је да обезбиједи успјешну БиХ. Међутим, са оваквим споразумом који је извитоперен од стране високог представника, то сигурно није одржива земља за дуже вријеме и биће предмет разних потреба да се редефинише, истакао је предсједник Српске. 

Додик је рекао да је прије Дејтона Српска имала стабилну власт и територију. Дејтонским споразумом Српска је, каже, постала и фактор међународног права. Предсједник Српске сматра да је можда већ у Дејтону требало размишљати о томе да се БиХ  конституише као простор са три националне државе које би послије тога, путем билатералних уговора, могле да праве одређене политичке савезе.

- Овако је Босна "склепана" и врије од странаца који доносе неовлаштене одлуке. БиХ која сигурно неће успјети и не може да успије, јер у њој има превише међународне интервенције - рекао је Додик.

Република Српска мора да тражи рехабилитацију изворног Дејтона у политичком смислу, јер јој је одузетно много надлежности вољом високих представника, рекао је Додик. Међународни представници су, тумачећи "дух Дејтона" путем бонских овлаштења противуставно наметнули 280 закона.



У Српској сматрају да никада не смије да се легализује оно што је учинио високи представник без воље Републике Српске.
 
Рајко Кузмановић, предсједник Академије наука РС, каже да странци, а посебно високи представник, треба да БиХ на одређен начин оставе на миру и да препусте да сами рјешавамо своја питања.

Притисци на Републику Српску су учестали и добро координирани. Крајње је вријеме да се преиспитају и други путеви за одбрану права српског народа.
 
Емил Влајки, професор ФПН Бањалука, истиче да је ствар у томе да се уништи Република Српска суштински, не формално.

-  Треба прећи на конкрентну борбу за очување Републике Српске, јер ако не појачамо ниво самосталности Републике Српске и не будемо ишли према самосталности, бићемо поједени за доручак - наводи Влајки.

Иако су притисци учестали и добро координисани, Српска је опстала двадесет година, речено је на скупу у Београду. 

Чедомир Антић, из Српског напредног клуба, каже да је извјесно да се више не може против воље српског народа.

- Извјесно је да ће, ако не дође до неке велике промјене у односима великих сила, краткорочно и средњерочно, Република Српска напредовати - каже Антић.

Став учесника конференције је јасан - Дејтонски споразум један је од најуспјешнијих међународних мировних споразума на свијету и поједини захтјеви за промјену Устава и самог споразума неоправдани су, јер је он већ компромисно и једино могуће рјешење за БиХ.