latinica  ћирилица
19/11/2015 |  19:52 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Бијељина: Промоција књиге "Позајмљено од заборава"

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини вечерас је промовисана књига "Позајмљено од заборава", аутора Томе Ковачевића.
Бијељина - Ковачевић - промоција књиге - Фото: СРНА
Бијељина - Ковачевић - промоција књигеФото: СРНА

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини промовисан је први роман бијељинског хирурга Томе Ковачевића „Позајмљено од заборава“. Ковачевић /45/ је рођен и живи у Бијељини, по занимању је максилофацијални хирург и ово је његова прва објављена књига. Хроника породице Ковачевић кроз четири вијека више је историјски документ него умјетничко дјело,мада има и умјетничку вриједност, оцијенио је рецензент књиге Сава Ћеклић.

Ковачевић каже да је главни јунак приче вријеме, а путници кроз период од турске владавине до данас су чланови породице Ковачевић, која је доселила из Херцеговине у Семберију.

"Књига је писани споменик мојим прецима, споменик тврђи од камена, о једној обичној породици у времену среће и невоље, радости и туге, рађања и умирања", рекао је Ковачевић новинарима.

Према његовим ријечима, ова књига је историјски роман заснован на званичним изворима и историјским чињеницама, али много више на свједочењу најстаријих чланова породице о минулим временима и обичајима и селу каквог више нама.

Ковачевић каже да је књигу писао пет година, јер му је само за прукупљање грађе требало три године.

Аутор истиче да "Позајмљено од заборава" није класичан родослов, него се трудио да то буде читљиво и занимљиво штиво.

Промоцији је присуствовао велики број грађана, поштовалаца и пријатеља доктора Ковачевића.