latinica  ћирилица
26/11/2015 |  12:59 | Аутор: СРНА

Азимов: За неколико мјесеци уклонићемо "Исламску државу"

Русија ће за неколико мјесеци уклонити "Исламску државу" из Сирије, поручује амбасадор Русије у Хрватској Анвар Азимов, који процјењује да би требало затворити границу са Турском да мигранти не долазе у Европу. Он сматра да је рушење руског војног авиона "унапријед договорена издаја", те да ће бити озбиљних посљедица, економских и политичких.

"Не знам да ли је Турска координисала напад са НАТО и САД. `Ф-16` је амерички авион, требало је да нас упозоре на напад, који је обављен на територији Сирије. Турска је често улазила у тај простор, али ми нисмо ништа учинили", објашњава Азимов.

Руси, послије свега, не желе ни као туристи у Турску. Прије их је тамо ишло око пет милиона, а данас тога неће бити, најављује Азимов.

Он појашњава да Москва неће прекинути преговоре са Анкаром и да ће и даље помагати у изградњи електрана, те покушати да утиче на економске односе.

Турска је добила велику шансу - она је Русији продавала храну и остале ствари након санкција ЕУ и контрасанкција, подсјећа Азимов.

Он је за телевизију "Н1" објаснио да је Башар ал Асад легално изабрани предсједник, те да Русија не жели да се у Сирији догоди оно што се догодило у Ираку.

Азимов наводи да је Русија до сада уништила 40 одсто војног арсенала "Исламске државе", а да истовремено акције изводи сиријска легална војска.

Руски амбасадор прецизира да Русија поставља најмоћнији противваздушни систем "С-400" у Сирији.