latinica  ћирилица
01/12/2015 |  22:18 ⇒ 22:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија-Словенија: Споразум о војно-техничкој сарадњи

Министар одбране Братислав Гашић састао се данас у Љубљани са министарком одбране Словеније Андрејом Катич, са којом је разговарао о могућностима за унапређење сарадње у области одбране и актуелној политичко-безбједносној ситуацији у региону и свијету.
Словенија и  Србија - потписале споразум - Фото: Screenshot
Словенија и Србија - потписале споразумФото: Screenshot

Након потписивања Споразума о војно-техничкој сарадњи између два министарства, министри одбране Србије и Словеније су истакли задовољство због стварања правног основа за унапређење војноекономске сарадње, која треба да се базира на удруживању капацитета намјенских индустрија, у обостраном интересу.

Обострано је констатовано да сарадња у области одбране прати свеукупне билатералне односе, саопштило је Министарство одбране.

План билатералне војне сарадње за 2016. годину одражава заједнички интерес и представља квалитативан и квантитативан искорак у односу на претходни период.

Изразили су очекивање да се будућа сарадња у области одбране одвија кроз размјену искустава из ангажовања у мултинационалним операцијама, као и реализацију заједничких вјежби и продубљивање сарадње специјалних јединица, ради унапређења интероперабилности и подизања нивоа оперативних и функционалних способности двије војске.

Саговорници су се сагласили да је данашњи састанак континуитет честих сусрета на министарском нивоу између двије земље, што је неопходно у условима комплексне безбједносне ситуације у свијету и региону.

Министар Гашић је истакао да Србија цијени подршку Словеније у процесу евроинтеграција Србије, посебно у процесу отварања првих преговарачких поглавља без додатних условљавања.

Пренио је захвалност припадницима словеначког контингента КФОР на професионалном ангажовању и доприносу безбједности на Косову и Метохији.

“Један од приоритета српског предсједавања ОЕБС је и усвајање одлуке о миграцијама, јер вјерујемо да је умрежавање напора свих међународних чинилаца од кључне важности за суочавање са тим комплексним проблемом“, рекао је министар Гашић.

Он је и најавио одржавање министарског састанка ОЕБС у Београду, на којем ће учествовати више од 40 шефова дипломатија, а током којег ће се разговарати о борби против тероризма и питању миграната.

Истакао је да је од почетка године државну границу Србије прешло око 490.000 миграната, а да податак да су поједини учесници терористичког напада у Паризу регистровани на балканској рути, ствара додатне разлоге за бригу и намеће потребу увођења још оштријих мјера контроле.

Влада Србије ће и у наредном периоду са посебном пажњом пратити проблем миграната и настојати да га ријеши у духу заштите националних интереса, али и заштите основних људских права, навео је он.

Министри Гашић и Катич изразили су спремност да се у наредном периоду заједничким напорима и ангажовањем изборе са многобројним безбједносним изазовима које намеће актуелно вријеме.

Током посјете Словенији, предвиђено је да министар Гашић посјети НАТО Центар изузетности за планинско ратовање, гдје ће му бити представњен и 132. планински пук.