latinica  ћирилица
07/12/2015 |  11:28 | Аутор: СРНА

У Стразбуру потписана медикрајм конвенција

БиХ је потписала у Стразбуру, с циљем заштите јавног здравља, Медикрајм конвенцију Савјета Европе о борби против кривотворења лијекова и медицинских производа.
Савјет Европе - Фото: СРНА
Савјет ЕвропеФото: СРНА

На тај начин, БиХ је 4. децембра, након Хрватске, постала друга земља у региону која је исказала спремност да се на организован и системски начин, а у складу са европским прописима и стандардима, супротстави овом међународном криминалу, саопштено је данас из Министарства цивилних послова БиХ.

Конвенција је допуна директива ЕУ које регулишу ову област.

Савјет Европе је крајем 2010. године усвојио ову конвенцију, којом се први пут на међународном нивоу као кривична дјела дефинише кривотворење лијекова и медицинских производа, као и њихова производња и стављање на тржиште без потребног одобрења или усклађености са безбједносним захтјевима.

Министарство цивилних послова БиХ још од 2011. године реализује активности у вези са приступањем овој конвенцији, па је радна група на нивоу БиХ израдила, а Савјет министара БиХ у јуну ове године усвојио, Оперативни план за приступање и ратификацију Медикрајм конвенције.

Оперативним планом дефинисане су све активности које је неопходно предузети с циљем примјене конвенције, идентификовани су носиоци, рокови и потребна материјална средства за реализацију прописаних активности и мјера.

У наредном периоду Министарство цивилних послова БиХ биће одговорно за координацију активности на реализацији свих неопходних мјера дефинисаних Оперативним планом за спровођење Конвенције, у чему ће сарађивати са Министарством безбједности БиХ, Интерполом, Министарством правде БиХ, Агенцијом за лијекове и медицинска средства БиХ, Тужилаштвом БиХ, Агенцијом за истраге и заштиту БиХ, Управом за индиректно опорезивање БиХ и другим надлежним институцијама.

У откривање и спречавање трговине кривотворених производа укључена су регулаторна тијела за лијекове, полиција, царина, правосудна тијела и фармацеутска индустрија.

Изузетно је важна и међународна сарадња и размјена информација о присутности ових производа на одређеним тржиштима у свијету. Конвенција предвиђа и оснивање надзорног тијела које ће надгледати примјену Конвенције у земљама чланицама Савјета.

Предвиђена је и набавка специјалне лабораторијске опреме за Агенцију за лијекове и медицинска средства БиХ с циљем правовремене детекције кривотворених лијекова, што ће допринијети и квалитетнијој заштити здравља грађана БиХ.

Најчешће се на тржишту нађу кривотворени такозвани рекреативни лијекови /на примјер "вијагра"/, али и цитостатици и хормонални препарати, а таквих препарата буде и у БиХ, што је доказано бројним истражним акцијама.

Куповина лијекова и медицинских производа посредством интернета изузетно је ризична, будући да се у таквим понудама веома често нађу кривотворени лијекови, поручују из Министарства цивилних послова БиХ.