latinica  ћирилица
08/12/2015 |  13:00 ⇒ 13:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Ватикан: Бозанић више није на челу ХБК за односе са државом

Због мијешања у политику кардинал Јосип Бозанић, загребачки надбискуп, више неће бити на челу Бисупске комисије Хрватске бискупске конференције за односе са државом, а на том мјесту ће га замијенити монсињор Дражен Кутлеша, бискуп поречко-пулски.
Јосип Бозанић (Фото:  FaH) -
Јосип Бозанић (Фото: FaH)

Та позиција је, пише портал Дневно, је најодговорније и уједно ''најмоћније'' мјесто у систему ХБК, а тренутак који је прелио чашу стрпљења Ватикана је то да је кардинал дан након хрватских парламентарних избора, почетком новембра, примио Томислава Карамарка, предсједника ХДЗ-а, опције коју је Црква у кампањи отворено и некритички заговарала.

Примопредаја дужности биће обављена крајем наредне седмице, а ХБК се још довија на који начин то да саопшти јавности а да не испадне онако како заиста јесте, а то је да је Бозанић с тог мјеста смијењен на интервенцију Државног секретаријата Свете Столице, које је, као и папа лично, више сито хрватске мјесне Цркве, једног дијела њених бискупа дубоко инволвираних у политичке процесе, који са олтара умјесто радосних вијести и Јеванђеља углавном проповиједају најјефтинији национализам.

Разлога за Бозанићеву смјену има још, а међу њима је и то што је он у разговору с новом америчком амбасадорком у Хрватској бацао "дрвље и камење" по хрватској влади, и рекао да влада жели ревидирати уговоре са Светом Столицом, што је потпуна неистина, пише овај портал.

Са Карамарком је послије избора, како се наводи, разговарао о стратегији притиска на шефа Моста независних листа Божу Петрова, што је, како се тврди, и уродило плодом, а био је чак спреман с хадезеовцима преговарати с Мостом о условима састављања будуће владе.

Као трећи разлог се наводи политички.

"Наиме, ХДЗ са оваквим вођством већ дуго не ужива подршку Ватикана, с обзиром на то да се ватиканска дипломација не ослања само на информације и процјене свог папинског нунција у Загребу, већ и на информације западних политика, прије свих на процјене своје нунцијатуре у Вашингтону", пише Дневно.

Констатује се да, иакко су од актуелне владе Зорана Милановића добили много више него од ХДЗ-ове владе, Милановићева влада им не допушта да раде шта желе, па дио хрватских бискупа стално ствара привид "угрожености земље", воде борбу за Хрватску, умјесто да наговјештавају радосне вијести и отварају школе како би учествовало у стварању нових хрватских елита.

Као разлог за смјену Бозанића се помиње да је он непосредно уочи одржавања избора у Хрватској "излетио" са својом посебном изјавом и наложио да се она чита на крају недјељне мисе у свим црквама у Загребачкој надбискупији. Дио клера га је послушао, а дио није.

Истиче се и да је Карамарко и његова добро умрежена параобавјештајна структура, према добро обавијештеним изворима - Бозанића држе у шаци снимцима хомосексуалних односа загребачког клера.

Због свега овога, како се наводи, добро је што ће односе с државом убудуће водити нови бискуп.