latinica  ћирилица
19/12/2015 |  11:24 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Додик: Кинески инвеститори заинтересовани за улагања у Српску (ВИДЕО, ФОТО)

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик наставио је посјету Пекингу гдје учествује у раду инвестиционе конференције. Додик је рекао да га је интерес потенцијалних кинеских инвеститора опредијелио да отпутује у Кину.
Пекинг: Милорад Додик са кинеским инвеститорима - Фото: СРНА
Пекинг: Милорад Додик са кинеским инвеститоримаФото: СРНА

Други дан посјете, предсједник Додик је започео разговоре са кинеским инвеститорима, који су показали интересовање за улагање у индустрију, инфраструктуру, пољопривреду, образовање и још неколико области у Српској. Прве резултате разговора, могли би очекивати већ на прољеће – поручио је Додик.

Охрабрени позитивним искуствима у инвестирању у неколико пројеката у Српској, нарочито у термоелектрану у Станарима, кинески ивеститори знају за Српску и сматрају је добрим мјестом за улагање – закључио је предсједник Српске другог дана посјете Пекингу.

- Мислимо да имамо кокретне људе који су заинтересовани и који би могли већ у наредних 60-ак дана да изађу са приједлозима евентуалних улагања. То још наравно не значи ништа, не значи да смо завршили посао, али је веома важно овдје доћи и презентовати могућности Републике Српске у једном глобалном концепту кинеске привредне активности која је готово доминантна у свијету - рекао је Додик.

Милорад Додик са кинеским инвеститорима

Оперативни план о будућој сарадњи, делегација Републике Српске, на челу са предсједником, представиће пред кинеским инвеститорима који улажу у читавом свијету и чији су бизниси огромни. Српска је повољно тло за улагање из неколико разлога.

- Република Српска постаје важан простор за инвестиције јер се налази у додиру са ЕУ, а и законодавство Српске је доста либералије и прихватљивије за инвеститоре, него што су прописи саме ЕУ и ту је простор гдје ми видимо шансу да их на прави начин презентујемо у будућности и да у тим могућностима, видимо њихову заинтересованост за улагања - сматра предсједник Српске.

Додик ће састанак наставити током вечери са инвеститорима заинтересованим за банкарски сектори, а сутра са инвеститорима у области инфраструктуре - аутопутеве, путеве и жељезницу.

- Ово је брзо растућа економија која парира и готово преузима примат водеће економије и самим тим и експанзија њихових инвестиција широм свијета је веома видљива и веома је важно да Република Српска може да се похвали позитивним искуствима у досадашњој сарадњи. Веома је важна препорука локалних бизнисмена и локалних успјеха који они остваре, на друдим тржиштима - истакао је предсједник Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик са кинеским инвеститорима  (Фото: Срна)

Додик је рекао да би се први конкретни кораци у реализацији инвестиција, који се ових дана договарају, могли очекивати на прољеће, када ће поново посјетити Кину, како би се приступило реализацији започетих договора.