latinica  ћирилица
02/02/2016 |  07:06 ⇒ 15:26 | Аутор: РТРС

Рођендан Радија Републике Српске (ВИДЕО)

Већ скоро пет деценија Радио РС је у служби слушлаца, актуелним информацијама, музиком, репортажама, спортом, хумором...
РТРС - РТВ дом - Фото: РТРС
РТРС - РТВ домФото: РТРС

2. фебруара 1967. године у 16.00 часова, емитовањем првог Дневника у трајању од 25 минута почео је редовни програм Радио Бањалуке. Предајник смјештен на брду Шибови, код Бањалуке, био је јачине 2 kw, а програм су, осим Бањалучана пратили и становници Приједора, Градишке, Босанске Дубице, Котор Вароша, Челинца, Лакташа и Српца.

Програм је емитован сваки дан од 16.00 до 18.00 часова, осим недјељом, када је програм емитован од 9.00 до 13.00 часова.

Други по величини град у БиХ и тринаести у СФРЈ сврстао се у ред градова који су имали властиту радио-станицу, што је у оно вријеме и за ондашње прилике био успјех вриједан дивљења. У етер је одаслан радио-сигнал, шпица Радио Бањалуке, компонована у духу препознатљивих музичких боја, крајишких мелодија.

У другој години рада Радио Бањалука положио је велики испит. Само два дана након разорног земљотреса, 27. октобра 1969. године из импровизованог студија емитовано је више од 17. 000 порука, огласа и обавјештења људима из разореног града.

Програм је тих дана емитован од 18.00 часова па све до касно у ноћ, што је представљало први цјелодневни програм Радио Бањалуке.

Десет дана након земљотреса, наставља с емитовањем уобичајне програмске шеме из камп-приколице у којој се налазио импровизовани студио, јер је зграда радија била оштећена. Први радио-пренос који је реализовао Радио Бањалука била је академија поводом Дана младости, 25. маја 1969. године, у Дому културе Бански двор, а потом је преношен пролазак штафете кроз Бањалуку и дочек Јосипа Броза Тита неколико мјесеци касније.

Прво директно емитовање ван Бањалуке реализовано је на четврту годишњицу постојања Радио Бањалука. Био је то пренос пријатељске фудбалске утакмице Хајдук - Борац која је одиграна у Сплиту.

Најстарији сачувани тонски запис јесте репортажа „Испраћај“, аутора Јована Спреме, коју је читао Душко Ољача.

Први јутарњи програм Радио Бањалука емитовао је 5. јануара 1977. године пред јубиларну десетогодишњицу рада, а водитељ је била Јадранка Мудреновић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је директору сектора програма Радијa Републике Српске Драгану Пајићу и свим запосленим у овој медијској кући 49. годишњицу Радија и пожелио пуно успјеха у даљем раду.

Честитку уредништву и запосленима у Радију Републике Српске упутила је и предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић.