latinica  ћирилица
08/02/2016 |  16:16 | Аутор: СРНА

Запослени поднијели кривичну пријаву против градоначелника Сарајева

Више од 70 запослених у Градској управи и Градском вијећу Сарајева, међу којима су помоћници градоначелника, поднијело је Кантоналном тужилаштву у Сарајеву кривичну пријаву против градоначелника Иве Комшића због злоупотребе положаја или овлаштења и повреда права из радног односа.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

У кривичној пријави наводи се да је Комшић 2. фебруара донио акт, односно наредбу, о обустављању исплате плата и накнада функционерима града Сарајева, градским вијећницима, као и државним службеницима и намјештеницима у органима тог града.

Федерални медији наводе да је спорна наредба достављена само помоћнику градоначелника за финансије, с тим да је увид у њен текст онемогућен осталим запосленима.

"С обзиром на то да нам је непознат правни основ, као и разлози доношења такве наредбе, сматрамо да није донесена у складу са одредбама Закона о организацији органа управе у Федерацији БиХ", наводи се у пријави.

Потписници наводе да је тим одредбама "прописано да је наредба општи акт којим се наређује или забрањује поступање у одређеној ситуацији који има општи значај, с тим да градоначелник може доносити опште акте за извршавање прописа које доноси Градско вијеће из области локалне самоуправе града када је за то овлаштен тим прописом".

У кривичној пријави наведено је да Комшићева наредба није објављена у службеном гласилу нити постоји пропис Градског вијећа који му даје овлаштење за доношење такве наредбе.