latinica  ћирилица
08/02/2016 |  21:03 ⇒ 21:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија: Настављен протест "Новинари не клече"

Протест "Новинари не клече" одржан је испред владе Србије, а окупљени су поручили да ће тај протест наставити, јер се однос политичара према новинарима и новинарству није промијенио, што је била и суштина новинарског протеста.
Протест: Новинари не клече - Фото: ТАНЈУГ
Протест: Новинари не клечеФото: ТАНЈУГ

Бранко Чечен из Центра за истраживачко новинарство (ЦИНС) прочитао је окупљенима да је данас предат влади "подужи списак захтјева", у којима се од шест министара и предсједника владе тражи низ конкретних потеза, којима би се прије свега обезбиједило поштовање важећих закона.

"У томе и јесте највећи проблем - у одбијању спровођења свих закона, чак и оних накарадних, које су сами донијели", рекао је Чечен и навео да је Скупштина Србије смијенила министра одбране Братислава Гашића на такав начин да то само "може да се схвати као увреда свим женама, свим новинарима, али не и као испуњење захтјева новинара".

"Од самог почетка захтјеви за промјену односа политичара према новинарима и новинарству били су суштина нашег протеста, а у петак, у Народној скупштини, међутим, проблеми медија и новинара нису поменути ни један једини пут. Умјесто тога, посланици су Гашића дочекали аплаузима као хероја, да на моменте нисмо били сигурни да ли ће га разријешити или одликовати", рекао је Чечен.

Он је казао да су се и посланици опозиције "потрудили да одмогну", јер је, како је навео, Драган Шутановац "својим крајње непримјереним твитом" дао изговор посланицима већине да изађу из сале, "као да су баш тај повод чекали и као да су се договорили".

"Нико није проговорио о положају новинара и медија. Напротив, ова катастрофална ситуација у медијима заправо и једнима и другима одговара", рекао је Чечен и истакао да је због свега тога закључено да суштински ниједан захтјев новинара није испуњен и да се протест мора наставити.

Након обраћања Чечена, новинари Игор Бракус и Марко Сомборац извели су перформанс, гдје су предавали "оскаре популарности" за разне категорије.