latinica  ћирилица
11/02/2016 |  10:25 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Парламент Српске усвојио више закона (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске на деветој редовној сједници усвојила је Закон измјенама и допунама закона о накнадама за коришћење природних ресурса за производњу електричне енергије, као и Закон о стечају.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Међу усвојеним актима је и Закон о сузбијању корупције организованог и најтежих облика привредног криминала, којим је предвиђено укидање Сепцијалног тужилаштва Републике Српске и оснивање Посебног одјељења при Републичком тужилаштву. Подршку посланика, након бурне расправе и бројних примједби, добио је Нацрт закона о локалној самоуправи. 

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је данас да ће све сугестије дате током расправе о Нацрту закона о локалној самоуправи бити детаљно ишчитане, те да слиједи јавна расправа о овом акту, као и усаглашавање са Савезом општина и градова Српске.

Током завршне ријечи након обављене расправе у Народној скупштини Српске, Решићева је рекла да је распуштање скупштине локалне заједнице дефинисано Нацртом законом о локалној самоуправи и да је предвиђено да то може учинити Влада "као задња варијанта која је понуђена".

"Размишљали смо шта је скупље, да ли да грађани не могу остваривати бенефите ако не функционише локална заједница, а најскупља варијанта је сада коју имамо - да нам не функционише седам-осам општина", истакла је Решићева у завршној ријечи након расправе о овом закону.

Она је навела да је у Нацрту закона написан појам "посљедњи попис", појаснивши да је сада ријеч о подацима са посљедњег пописа из 1991. године, а да ће се даље регулисати када буду објављени подаци из пописа 2013. године.

Решићева је подсјетила и да је статус правног лица мјесним заједницама укинут још 2004. године.

Она је навела да ће се током јавне расправе о овом нацрту сигурно пронаћи модалитети рјешења у вези са односом начелник-начелници одјељења у локалној заједници, као и да су одреднице које се односе на начелник/градоначелник преузете из постојећих законских рјешења.

Према њеним ријечима, полазна основа, а не аксиом, била је 70.000 становника локалне заједнице за одређивање статуса града.

Ток расправе:

Посланик СНСД-а Драгољуб Давидовић рекао је на сједници да би критеријум за додјељивање статуса града требало свести на 50.000 становника.

Он је запитао шта учинити са јединицима локалне самоуправе које већ имају статус града, а немају 70.000 становника, како је то предвиђено Нацртом закона о локалној самоуправи Републике Српске.

Посланик СНСД-а Игор Радојичић сматра да Влада није тај орган који би требало да распусти скупштину локалне заједнице како је то предвиђено овим закона.

Он је током расправе у Народној скупштини Српске рекао да би требало да остане да су начелници одјељења у општинама/градовима именована лица, а не државни службеници, додајући да је "бесмислено оставити новоизабраног начелника/градоначелника са задатом администрацијом".

Поланик ПДП-а Мирослав Брчкало рекао је да ће одредбе о броју запослених у локалној администрацији изазвати "главобоље код начелника", јер се поставља питање исплате отпремнина радницима који су вишак.

Он је навео да ће, према овом нацрту закона, у 64 локалне самоуправе бити око 2.000 радника вишка, за чије отпремнине треба исплатити око 12 милиона КМ.

- Посланик СП-а у Народној скупштини Републике Српске Зденка Гојковић изјавила је да Нацрт закона о локалној самоуправи предвиђа већи број рјешења за превазилажење проблема у локалним заједницама, те да ствара услове за јачање регионалне сарадње локалних заједница с циљем смањења неразвијености на локалном нивоу.
Она је током расправе на сједници Народне скупштине Српске навела већи број приједлога које је предложио Џендер центар, а који се односе на родну равноправност с циљем обезбјеђивања равномјерене заступљености полова у систему одлучивања.

Посланик СДСК Дарко Бањац сматра да је прихватљива одредба у Нацрту закона о локалној самоуправи према којој на 1.000 становника долазе три запослена радника у локалној администрацији.

Он је рекао да би у законска рјешења требало уградити одредбе према којима начелник/градоначеник бира своје сараднике - начелнике одјељења без конкурса, јер се и они бирају на мандатни период.

Посланик СДС-а Желимир Нешковић рекао је да у предложеном тексту нису јасне одредбе о одборничком додатку, предлажући да се за све локалне самоуправе одреди има ли одборник право на додатак или не, а да висину тог додатка одреди скуштина локалне заједнице.

Он сматра да се уводе и одређене одредбе које не воде ка децентрализацији, него већој централизацији.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Сњежана Келечевић изјавила је да се одредбама Нацрта закона о локалној самоуправи рјешава већи број недоумица које се сада јављају у пракси и спречава блокада рада локалне заједнце.
Келечевићева је током расправе у Народној скупштини Српске рекла да овај акт има значајна унапређења у односу на постојећа законска рјешења, те је као примјер навела дефинисање начина примопредаје дужности и увођење изабраног одборника у дужности.

Посланик ПДП-а Милан Шврака сматра да би требало размислити о броју становника који живе на подручју локалне заједнице да би добила статус града.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да је прецизно дефинисана прекогранична сарадња локалних заједница и да је због тога непотребан члан који одређује да Министарство управе и локалне самоуправе даје мишљење о томе.

Посланик СДС-а Никола Гаврић рекао је да овим актом нису дати одговори које је "наметнуо живот" јер није цјеловито осмишљен концепт за локалну самоуправу.

Посланик Коалиције "Домовина" Михнет Окић рекао је да приликом одређивања националне заспуљености у јединици локалне самоуправе треба да буду примијењени резултати пописа из 1991. године, а не из посљедњег пописа чији резултати још нису објављени и не зна се када ће бити.

Он је подржао наводе из дискусија одређеног броја посланика према којима мјесна заједница треба имати статус правног лица.