latinica  ћирилица
11/02/2016 |  16:53 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Шамачким привредницима три милиона КМ из Фонда обнове (ВИДЕО)

На основу одлуке Фонда солидарности за обнову Републике Српске, Министарство финансија је почело исплату три милиона КМ привредницима са подручја Шамца, који су претрпјели штету у мајским поплавама 2014. године.
Шамачким привредницима три милиона КМ из Фонда обнове - Фото: РТРС
Шамачким привредницима три милиона КМ из Фонда обновеФото: РТРС

Избор привредних субјеката који су претрпјели штету, као и појединачне износе, утврдили су Удружење привредника и Општина Шамац.

Фабрика "Бадер" једна је од оних која је након поплава међу првима покренула производњу. Властитим средствима санирали су дио штете од 800.000 КМ, преселили у нове погоне и са 60 радника наставили израду металних конструкција за инострано тржиште. Средствима Фонда солидарности од 70.000 КМ побољшаће услове рада, повећати обим производње и запослити још радника.

Тања Крстановић, руководилац производње у "Бадеру", каже да је ова година за фабрику добро почела, јер имају бројне пројекте и нове инвестиције, што им пружа могућност проширења и потребу новим радницима.

У фабрици намјештаја "Будућност" отишли су и корак даље. Рачунајући на помоћ Фонда и надокнаду штете од 160.000 КМ, већ почетком јануара покренули су нову линију за производњу рустикалног намјештаја. То ће им омогућини да уз садашњих 130 радника, упосле још 50 радника.

Три милиона КМ добиће 266 шамачких привредника и занатлија.

Саво Минић, начелник општине Шамац, рекао је да је ово само почетак помоћи привреди Шамца, јер је са међународним организацијама договорено да ове године уложе одређена средства у поплавама погођена подручја да би се оживјела привреда.

Према информацијама из надлежне општинске службе, исплата три милиона марака биће завршена сутра. Ова средства представљају надокнаду од 10 одсто укупне штете, процијењене на 30 милиона марака.