latinica  ћирилица
12/02/2016 |  15:21 ⇒ 22:12 | Аутор: СРНА

Гранични прелаз Бијача пуштен у рад

Гранични прелаз Бијача код Љубушког данас је свечано пуштен у рад, након завршетка треће и посљедње фазе радова на његовој изградњи.
Гранични прелаз Бијача - Фото: Анадолија
Гранични прелаз БијачаФото: Анадолија

Шеф Кооперација Делегације ЕУ Мелвин Асин предао је прелаз Бијача, у име ЕУ, на употребу министру финансија и трезора БиХ Вјекославу Беванди, који је и предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ, и директору УИО Мири Џакули, саопштено је из УИО БиХ.

Гранични прелази Бијача и Градишка су прелази са потпуним инспекцијским надзором, такозвани БИП.

Из УИО подсјећају да се изградња граничног прелаза Бијача одвијала у три фазе, од чега су прву фазу изводиле Аутоцесте ФБиХ, а другу фазу изводила је УИО, те је та фаза финансирана из буџета БиХ са осам милиона КМ.

Трећу фазу изградње прелаза Бијача финансирала је ЕУ са пет милиона евра из ИПА фондова.

У потпуности завршен гранични прелаз Бијача је објекат урађен по свим стандардима Европске уније и један је од најмодернијих објеката овог типа у региону, наводи се у саопштењу.

Укупно постоји 18 трака, девет за улаз и девет за излаз из БиХ. У оквиру прелаза налазе се централна зграда за потребе царинске службе УИО и Граничне полиције БиХ, зграда за царинике и граничне полицајце надлежне за робни промет, те објекти за детаљан преглед возила, за смјештај инспекција и за смјештај службеника Канцеларије за ветеринарство БиХ.

На новосаграђеном прелазу налазе се и пратећи објекти као што су агрегатска-станица, трафо-станица, те санитарни чворови за путнике и кориснике царинског терминала. Прелаз има надстрешницу укупне површине 5.000 метара квадратних.

Од оснивања УИО, ЕУ је у изградњу граничних прелаза у БиХ укупно инвестирала 35,5 милиона евра.

Осим граничног прелаза Бијача, средствима ЕУ изграђени су и прелази: Рача, Изачић, Градина, Орашје, Каменско, Клобук, Зупци, Шамац и Каракај.