latinica  ћирилица
12/02/2016 |  17:01 ⇒ 20:37 | Аутор: СРНА

Вишковић: Потпуно дезавуисање институција Српске

Шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС Радован Вишковић рекао је да спорна одлука о систему координације процеса европских интеграција у БиХ, коју је тајно усвојио Савјет министара, подразумијева централизацију процеса европских интеграција у рукама институција БиХ и потпуно дезавуисање институција Српске и, као таква, у потпуности је неприхватљива.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Спорна одлука о систему координације процеса европских интеграција у БиХ, коју је тајно усвојио Савјет министара 26. јануара, четири дана прије састанка у Бањалуци на којем је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић са осталим учесницима договарао коначне консултације у вези с овим питањем, а при томе прећуткујући да је Савјет министара одлуку већ усвојио, садржи рјешења која значајно одступају од рјешења Одлуке из 2013. године, коју су прихватиле Влада и Народна скупштина Републике Српске - истакао је Вишковић.

Он је нагласио да они који тврде супротно - спорну одлуку или нису ни погледали или, што је свакако жалосније, само срчано бране слијепо провођење политике Бакира Изетбеговића.

- Уколико нису вршене било какве суштинске измјене, како онда објаснити промјену самог концепта система координације. Како објаснити промјене у самој структури система координације, промјену одређених тијела у систему координације, начина предсједавања овим тијелима, начина именовања њихових чланова... и то директно у правцу јачања Савјета министара у овом процесу, а на штету позиције институција Републике Српске и њених институција - нагласио је Вишковић.

На примјер, каже он, уколико нису ништа мијењали у суштини система како онда да су промијенили састав Колегијума за европске интеграције, као врховног тијела у систему, и то на начин да су преписали рецепт из такозваног Државног одбора за инвестиције, којег су Влада Републике Српске, као и НСРС, уосталом, оспориле?

- Како то да је оваквим рјешењима предвиђена предоминација Савјета министара, а предсједник Владе Републике Српске изједначен не само са појединачним министрима у Савјету министара, него чак и са предсједницима влада кантона? Како то да је предвиђено предсједавање тијелима у систему координације искључиво од представника институција БиХ, без обзира на њихову надлежност по појединачним питањима којима се ова тијела баве? Како то да су мијењали функцију и улогу како министарских конференција, тако и Комисије за европске интеграције и радних група за европске интеграције? Зашто су уводили нова тијела у систем координације, озбиљно нарушавајући структуру система која је претходно договорена - упитао је Вишковић.

Он је нагласио да су бројне суштинске промјене које је Савјет министара БиХ својом спорном одлуком учинио у односу на рјешења која су предвиђена одлуком из 2013. године и то је јасно сваком ко жели да види и ко није ослијепљен потребом да аплаудира сваком потезу СДА и Бакира Изетбеговића.