latinica  ћирилица
12/02/2016 |  22:17 | Аутор: Агенције

Пронађена заједничка партитура Моцарта и Салијерија

У Прагу је откривена партитура коју су заједно написали аустријски композитор Волфганг Амадеус Моцарт и италијански музичар Антонио Салијери, за коју се одавно вјеровало да је изгубљена.
Салијери (лијево) и Моцарт (десно) (Фото: pilloledistoria.it) -
Салијери (лијево) и Моцарт (десно) (Фото: pilloledistoria.it)


Портпаролка Националног музеја музике, Сарка Доцкалова, рекла је за Франс прес да је то заједничка композиција Моцарта и Салијерија, музика за либрето Лоренца Да Понтеа.

“Пронађена је у депоима Музеја музике, то је заиста драгоцјена ствар“, рекла је Доцкалова, додајући да је то комад за који се одавно вјеровало да је изгубљен.

Партитура ће званично бити представљена на конференцији за новинаре у уторак.

Моцарт (1756-1791), један од највећих музичких генија свих времена, више пута је боравио у Прагу, с обзиром на то да су у то вријеме чешке територије биле у саставу Аустроугарске.

У Прагу је 29. октобра 1787. одржана свјетска премијера његове чувене опере Дон Жуан, чији либрето је написао Лоренцо Да Поне (1749-1838), италијански пјесник и либретиста.

Гласине према којима је Салијери (1750-1825) испланирао Моцартову смрт зато што је био љубоморан на његову генијалност потичу из новеле “Моцарт и Салијери“ руског пјесника и романописца Александра Пушкина (1799-1837). Те гласине су стручњаци одбацили.

Причу о Салијеријевој наводној љубомори преузео је енглески драматург Питер Шефер за свој комад “Амадеус“, а касније и амерички редитељ чешког поријекла Милош Форман за свој чувени истоимени филм.

Филм Амадеус снимљен у Прагу, са Томом Халсом у улози Моцарта и Маријем Ејбрахамом у лику Салијерија освојио је осам Оскара 1985. године.