latinica  ћирилица
13/02/2016 |  10:42 | Аутор: СРНА

Милетић: Уредбом обухватити и демобилисане борце

Борачка организација Републике Српске сматра да би Уредбом о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије требало да буду обухваћени и демобилисани борци као најугроженија борачка категорија.
Душко Милетић - Фото: СРНА
Душко МилетићФото: СРНА

Предсједавајући Предсједништва БОРС-а Душко Милетић изјавио је да ова организација није задовољна Уредбом о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, јер је из документа избачена ова борачка категорија.

Он је прецизирао да је током рада на овој уредби у њој била заступљена категорија демобилисаних бораца, али је нема у завршном тексту, за који је ресорни министар рекао да иде у Владу Републике Српске на усвајање, те да то БОРС не може прихватити.

Он је подсјетио да демобилисани борци Српске ниједном досадашњом уредбом о стамбеном збрињавању нису били обухваћени.

"Мислимо да том уредбом треба оставити могућност да се тим људима као најугроженијој борачкој категорији гледајући њихов социјални статус, материјално стање и незапосленост помогне финансијски у одређеном износу", појаснио је Милетић.

Он је рекао да је за БОРС неприхватљиво у Уредби и то да првостепени орган буде неки општински службеник који треба сам да рангира подносиоце захтјева за стамбено збрињавање, истичући да то треба да ради стамбена комисија због транспарентности, јавности рада, те укључивања борачких организација.

Милетић је истакао да ће БОРС у наредним данима утврдити начин свог дјеловања у вези са овом уредбом.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је јуче да је састављена уредба о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије и да је спремна за разматрање у Влади Српске.

"Мислим да ће се та уредба наћи на сједници Владе током наредне седмице или евентуално за двије седмице и њом су обухваћени сви они који се нису пријавили крајем 2007. године за програм стамбеног збрињавања 2008-2015. година", рекао је Савановић.