latinica  ћирилица
01/05/2024 |  16:15 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Српски глас у Савјету безбједности УН: Жељка Цвијановић изнијела аргументе - Шмит није високи представник (ВИДЕО)

Република Српска је за мир, а бошњачки званичници пријете ратом. Резолуција о Сребреници се користи као дестабилизирајући фактор, јасно је отишло у свијет захваљујући српском члану Предсједништва Жељки Цвијановић, која се обратила Савјету безбједности УН на сједници на којој се расправљало о ситуацији у БиХ. Пренијела је да Српска не крши Дејтонски споразум, ни међународно право, већ се залаже за поштовање Устава. Против је злоупотребе и заобилажења институција као што је то случај са резолуцијом о Сребреници. Кристијан Шмит није високи представник и нема потврду Савјета безбједности, али крши владавину права која је под пријетњом и америчких и британских санкција, навела је Цвијановићева.
Жељка Цвијановић -
Жељка Цвијановић

Уплитање у унутрашње политичке и демократске процесе, пријетње силом и насиљем, непоштовање владавине права и кршење међународног права, мијешање у изборе, пријетње су по мир и стабилност у БиХ, рекла је Цвијановићеве пред Савјетом безбједности УН и додала да већину користе, у разним манипулацијама и иницирају страни и поједини домаћи политички актери који настоје да "поново напишу" Дејтонски споразум, Устав и законе БиХ и међународно право.

Јасно је указала да је међу њима и Кристијана Шмит који се, каже, понаша као типични деспот који је недавно наметнуо измјене Изборног закона у БиХ.

- У још већем обрушавању на владавину права, Шмит је измијенио Кривични закон БиХ како би га користио као средство кажњавања сваког ко не поштује његове одлуке. Тренутно се против демократски изабраног предсједника Републике Српске, као и једног јавног функционера, води поступак зато што, испуњавајући своје уставне и законске обавезе, није поштовао Шмитове наредбе - навела је Цвијановић.

Указала је да је владавина права под ударом пријетњи и међународних санкција Сједињених Америчких Држава и Велике Британије. Оне се користе за застрашивање изабраних и других званичника, њихових породица, приватних предузећа, па чак и медија.

- Сваки лидер који одбије да се повинује Шмиту или који одбије да прихвати незаконите субверзије Дејтонског споразума, напада се отворено и неумољиво и постаје мета санкција. Ове санкције уводе се без одговарајућег процеса, односно без икаквог формалног навода оптужби, чак и без појављивања пред судијом или судом, па макар и на минут - истиче Цвијановићева.

Јасно је ставила до знања свима да страни актери, као што је Савјет за провођење мира, који није дио међународног права јер није предвиђен Дејтонским споразумом, и поједине дипломате у БиХ задиру у унутрашња питања и тако ОХР-у помажу у незаконитим поступцима, а сада и Шмиту.

- Чак је и резолуција о дану сјећања на Сребреницу, која се предлаже Генералној скупштини УН, еклатантан примјер како страно мијешање и непоштовање Устава БиХ подривају мир и стабилност. Нацрт резолуције, чији су аутори поједине земље и амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија, одражава потпуно непоштовање Устава БиХ и Предсједништва БиХ, које је искључиво надлежно за формулисање спољне политике БиХ - навела је српски члан Предсједништва.

Свијет је чуо да Република Српска не подрива демократију, већ је постојана у ставу да само демократски изабране институције имају право да доносе законе и да их не смију наметати неизабрани страни држављани.

Нажалост, каже Цвијановићева, док се српски и хрватски народ и њихови изабрани представници досљедно боре за поштовање Дејтонског споразума онако како је написан и потписан, Бошњаци и њихови изабрани представници залажу се за унитарну и централизовану државу.