latinica  ћирилица
13/02/2016 |  10:59 ⇒ 15:03 | Аутор: Агенције

Минхен, безбједносна конференција: Свијет у драматичној ситуацији (ФОТО)

Нови велики напади у Европи су извијесни, упозорио је данас француски премијер Мануел Валс на Безбједносној конференцији у Минхену и позвао на опрез и спремност на реаговање.
Безбједносна конферција, Минхен (Фото: Фото: securityconference.de, MSC / Kuhlmann) -
Безбједносна конферција, Минхен (Фото: Фото: securityconference.de, MSC / Kuhlmann)

Валс, чија се земља нашла на удару два исламистичка напада прошле године, рекао је да је Европа ушла у нову еру коју карактерише трајно присуство "хипертероризма" што, како је оцијенио, "сви осјећају", преноси АФП.

"Морамо бити у потпуности свјесни пријетње и реаговати изузетно снажно и луцидно. Напада ће бити, и то у великим размјерама. То је извијесно. Хипертероризам ће потрајати", истакао је он.

Снага идеолошке опчињености је, додао је, силна и у ново раздобље смо ушли зато што је тај хипертероризам у сржи наших друштава.

Мануел Валс (Фото: securityconference.de, MSC / Mueller)

"Европски пројекат може да доживи крај ако не будемо опрезни", закључио је Валс, а пренио Ројтерс.

Француски премијер је, говорећи на тродневној безбједносној конференцији у јужном њемачком граду на којој је говорио и руски премијер Дмитриј Медведев, рекао и да руско бомбардовање цивила у Сирији мора да престане, наводи британска агенција.

Медведев: Свијет у драматичној ситуацији

Ситуација у свијету је драматична, јединствене велике Европе више нема, рекао је на Безбедносној конферцији руски премијер Дмитриј Медведев, оцијенивши да су односи Русије и НАТО склизнули у нови Хладни рат.

"Још су жешћи сукоби у земљама Блиског истока и сјеверне Африке, догодио се колапс због мигрантске кризе, односи између ЕУ и Русије су се покварили, у Украјини је грађански рат", рекао је Медведев. Како је рекао руски премијер, политички курс НАТО остаје непријатељски и затворен према Русији.

Дмитриј Медведев (Фото: securityconference.de, MSC / Mueller)

Према његовом мишљењу, одсуство дијалога између западних земаља и Русије, укључујући и глобална питања, је абнормално а проблем у комуникацији признају сви - и Русија и Запад, преноси Тас с. Медведев је , такође, рекао да уколико ситуација у Сирији и на другим жариштима не буде нормализаована постоји опасност да тероризам постане "нова врста рата" у који ће бити увучен читав свијет.

Само редовна сарадња између Русије и САД може да води ка нормализацији ситуације у Сирији, рекао је Медведев.
"Под тим редовна, мислим, свакодневна сарадња", додао је руски премијер. Он је такође рекао да нема потребе било кога плашити копненом операцијом у Сирији, преноси Ројтерс, наводећи да није јасно на шта је Медведв мислио.

Медведев је поново одбацио оптужбе да руске ваздушне снаге бомбардују цивиле у Сирији. "Нема доказа да бомбардујемо цивиле иако нас сви оптужују да то чинимо. Русија не покушава да оствари неке тајне циљеве у Сирији. Једноставно покушавамо да заштитимо наше националне интересе", рекао је он, додавши да Москва жели да спречи екстремисте да стигну до Русије.

Столтенберг: Русији одговорити и одбраном и дијалогом

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је данас  да НАТО не смије да бира између одбране и дијалога кад је ријеч о односима са Русијом, јер су та два сегмента једнако важна како би се сачували мир и стабилност.

"Русија нам је највећи сусјед и међународна сила. НАТО не жели сукоб, али истовремено, наш одговор треба да буде чврст. Дубоко вјерујем да одговор лежи у јачој одбрани и у више дијалога", рекао је он.

Јенс Столтенберг (Фото: securityconference.de, MSC / Mueller)

Столтенберг је нагласио да одбрана садржи и нуклеарну компоненту, али да док "руска реторика о нуклеарним снагама има за циљ застрашивање", за НАТО су разговори о било каквој употреби нуклеарног оружја усмјерени искључиво у одбрамбене сврхе.

Порошенко: Русија живи у потпуно другачијем свијету

Предсједник Украјине Петро Порошенко рекао је да Русија живи "у потпуно другачијем свијету" и указао на опасност од "алтернативне Европе" на челу са руским предсједником Владимиром Путином.

Порошенко је говорио на конференцији након што је на истом скупу руски премијер Дмитриј Медведев оптужио Запад да поново покреће хладни рат, преноси АП.

Украјински предсједник је оштро критиковао акције Русије у Украјини и Сирији и оцијенио да такви потези представљају "доказ да Русија живи у потпуно другачијем свијету".

Како је истакао, главна опасност по Европљане сада је "алтернативна Европа са алтернативним вриједностима" као што су изолованост, нетолеранција и непоштовање људских права. "Та алтернативна Европа има свог лидера. Његово име је господин Путин", закључио је Порошенко.

Кери оштро критиковао Русију због Украјине и Сирије

 Амерички државни секретар Џон Кери оштро је критиковао Русију због њених акција у Украјини и Сирији, оптуживши је за "поновљену агресију" у објема земљама.

"Санкције против Русије остаће на снази све док не примијени све аспекте мировног споразума о Украјини који је постигнут у Минску прошле године", поручио је Кери.

Џон Кери (Фото: securityconference.de, MSC / Mueller)

Како је истакао, Русија има једноставан избор - или ће у потпуности примијенити споразум из Минска, или ће се и даље суочавати са економски погубним санкцијама.

Према његовим ријечима, Русија пркоси вољи међународне заједнице подршком коју пружа проруским активистима на истоку Украјине и својом војном интервенцијом у Сирији у корист предсједника Башара ал-Асада, наводи АП.

Чавушоглу: Могуће копнене операције против ИД у Сирији

 Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу најавио је могућност да његова земља и Саудијска Арабија почну копнене операције против Исламске државе у Сирији, наводе данас турски медији.

Чавушогулу је, послије учешћа на конференцији у Минхену, рекао да је Саудијска Арабија "спремна да пошаље и авионе и трупе" у ваздухопловну базу Инџирлик у Турској, преноси АП, подсећајући да ту базу користи коалиција на челу са САД у борби против ИС.

"Турска и Саудијска Арабија би могле да покрену операцију (против ИС) са копна", рекао је Чавушоглу, како у данашњем издању наводи турски лист "Јени Сафак".

Лавров: Изгледи за успјешан прекид ватре мањи од 50 одсто

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је вјероватноћа да у току сљедеће седмице буде успостављен прекид ватре у Сирији мања од 50 одсто.

На питање модератора конференције о безбједности Волфганга Ишингера да каже колико је, на скали од 1-100, увјерен да ће"прекид непријатељстава" бити реализован у року од неђељу дана, Лавров је одговорио: "49 одсто."

Британски министар спољних послова Филип Хамонд, који је сједио поред Лаврова, рекао је да је то звучало више као "негдје близу нуле."

Руски шеф дипломатије је том приликом оцијенио да је неопходно да постоји координација између руске и америчке војске како бу примирје у Сирији функционисало.

Он је напоменуо да је свакодевна војна сарадња између ове двије земље "кључно средство" за осигурање испоруке хуманитарне помоћи и крај непријатељстава, преноси АП.

Лавров се пожалио да координација није отишла даље од договора о избјегавању инцидената у ваздух и додао да без војне сарадње ништа неће успјети.

Извор: Танјуг/Срна