latinica  ћирилица
13/02/2016 |  13:30 ⇒ 19:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Расписана потјерница за 14 Срба са Космета због ратних злочина

Основни суд у Пећи подигао је оптужницу против 14 Срба из Клине који се терете за тешко кривично дјело ратног злочина почињеног током 1999. године на Косову и за њима је расписана потјерница.
Основни суд у Пећи (Фото: gjyqesori-rks.org) -
Основни суд у Пећи (Фото: gjyqesori-rks.org)

Како је јавио Радио "Контакт плус" из Косовске Митровице осумњичени Срби су из региона Пећи, а потјерница за њима је достављена свим полицијским станицама на Косову, укључујући косовске прелазе и аеродром у Приштини.

Суд у Пећи је ову одлуку донио у сарадњи са косовским специјалним тужиоцем за ратне злочине, а кривично дјело које се осумњиченим Србима ставља на терет кажњиво је вишегодишњим затвором.

"Један број осумњичених је по полицијским оперативним сазнањима ван Косова, док се за друге осумњичене не зна пребивалиште," наводи се у потјерници која је достављена полицији самопроглашеног Косова од стране суда а у коју је Радио "Контакт плус" имао увид.

Неки од Срба за којима је расписана потјерница налазе се у иностранству.

Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је Танјугу да Специјално тужиластво Косова, које има надлежност када су у питању ратни злочини, има јако пуно предмета у којима се Срби гоне за ратни злочин и да овај случај из Пећи то потврђује.

"Суд је кривична дјела квалификовао као кривично дјело ратног злочина из члана 152. Кривичног закона Косова који је на снагу ступио 1. јануара 2013. Ратни злочин се може извршити само током рата, а ови су извршени 1999. године и овдје долази у обзир само примјена Кривичног закона СРЈ а не косовског који је рестриктивнији много", рекао је Пантовић.

Нисам изненађен овим, имамо и "ђаковачку групу" од 15 лица за којима постоји потјерница, наилази један период у којем ћемо се суочити са малом лавином таквих кривичних поступака, рекао је Пантовић.