latinica  ћирилица
13/02/2016 |  17:19 | Аутор: СРНА

Јањић: Без ЗСО Србија губи легитимитет на Косову

Предсједник Активне Србије Душан Јањић рекао је да нема одустајања од Споразума о заједници српских општина јер је то међународни документ за чије се спровођење обавезала Приштина.
Душан Јањић, политички аналитичар - Фото: СРНА
Душан Јањић, политички аналитичарФото: СРНА

"Позивам премијера /самопрогашеног/ Косова Ису Мустафу да не намеће решења која нису договорена, а /високог представника ЕУ за спољне послове и безбједносну политику/ Федерику Могерини да пресече са таквим понашањем Приштине", рекао Јањић, представљајући у Медија центру код Приштине план и програм Активне Србије.

Према његовом мишљењу, заједница општина са већинским српским становништвом је минимум, аналоган правима Албанаца у Србији, који морају добити Срби на Косову.

"Спровођење Споразума о заједници општина са већинским српским становништвом је лакши посао у односу на питања која се у наредном периоду морају решавати, а односе се на проблем имовине који може имати несагледиве последице и по Косово и по Србију", истиче Јањић.

Према његовим ријечима, ни Косово, ни Србија без европског пута не могу очекивати бољу будућност, а без формирања заједнице српских општина Србија би изгубила сваки легитимитет да говори о Косову.

Наглашавајући да Активна Србија има добру сарадњу са странком "Зелених" из Њемачке, он је најавио да ће извјесно на Косову бити отворено више производних програма уз подршку њемачких инвеститора и да ће тим производним програмима управљати људи из Активне Србије.

Он је најавио да Активна Србија са више од 100 одбора у централној Србији и девет на Косову учествовати и на српским и на косовским изборима и да ће, уколико постане дио власти, подржати политику премијера Србије Александра Вучића, оцијенивши да Срби немају другу опцију.