latinica  ћирилица
14/02/2016 |  11:50 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

Дан бораца обиљежен широм Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Представници борачке организације и града Требиња, Удружења дјеце погинулих бораца и грађани положили су вијенце и цвијеће на Централни споменик погинулим борцима Требињске бригаде Војске Републике Српске.
Требиње: Дан бораца - Фото: РТРС
Требиње: Дан борацаФото: РТРС

Помен погинулим и умрлим служен је у храму Светог Цара Лазара, а у Спомен-соби запаљене су свијеће.

И у Новом Граду обиљежен је Дан бораца Републике Српске и Првог српског устанка.

Представници Борачке организације и општине, положили су вијенац код централног спомен обиљежја борцима Одбрамбено-отаждбинског рата.

Маринко Гачић, предсједник Борачке организације Нови Град, рекао је да је та организација додјелила новчану помоћ за пет социјално најугроженијих бораца.

Сњежана Рајилић, начелница општине Нови Град, каже да ће ове године општина издвојити нешто већи грант у буџету општине за Борачку организацију.

Дервента: Дан бораца (фото: Срна)

У Дервенти Дан бораца и Дан Првог српског устанка обиљежен је полагањем вијенца на централно Спомен-обиљежје палим борцима Војске Републике Српске и Свечаном сједницом Предсједништва дервентске Борачке организације.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Дервента Чедо Вујичић изјавио је да борци из Дервенте дијеле судбину друштва у Републици Српској.

"У одбрамбено-отаџбинском рату учествовало је око 3.500 припадника Војске Републике Српске /ВРС/ са овог подручја, од чега је 608 погинулих. На основу свега тога очекујемо да се реализују наша права", рекао је Вујичић.

Он је додао да су представници Борачке организације Дервента прије десет дана почели са обиласком 110 чланова погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца.

"Настојимо да се упознамо са њиховом ситуацијом, како живе и са којим проблемима се сусрећу, те како Борачка може помоћи у превазилажењу и рјешавању проблема", додао је Вујичић.

Дан бораца обиљежен је и у Приједору.

Приједор: Дан бораца (фото: Срна)

Спомен-соби у Милићима данас је, поводом Дана бораца Републике Српске, служен парастос за погинуле борце са подручја милићке општине, а делегација, коју су чинили представници локалне узправе и Борачке организације, положила је цвијеће на Централно спомен обиљежје погинулим борцима.

Парастосом борцима погинулим у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, који је служен у спомен-цркви Светог цара Лазара, у кругу некадашње касарне, у Требињу је данас обиљежен Дан бораца Републике Српске.

Као знак сјећања на оне који су животе дали за своју отаџбину, у Спомен-соби и на споменик браниоцима Требиња цвијеће су положиле породице погинулих, као и делегације Борачке организације и града Требиња.

Предсједник Скупштине Борачке организације Требиње Перо Мишељић истакао је да се никада не смију заборавити они који су темељ Републике Српске, да треба чувати успомене на њих.

Први српски устанак и Дан бораца Републике Српске симбол је слободарских тежњи српског народа, његове државотворности и жеље да организује друштво и државу, засноване на правди и праву, истакли су данас представници локалних борачких организација града Добоја.

Представник Борачке организације града Добоја Бранко Куџељић истиче да положај борачке популације у овом граду може бити унапријеђен јединственим дјеловањем свих локалних борачких организација.

Куџељић упозорава да одређени представници у локалној заједници својим понашањем скрнаве српску традицију и историју. "Они су спремни да газе по мртвима, а и нас преживјеле борце гладају само онолико колико мртви могу да говоре", рекао је Куџељић.

Извор: РТРС/Срна