latinica  ћирилица
25/02/2016 |  15:08 | Аутор: СРНА

Савчић: Борачка популација незадовољна статусом

Борачка организација Републике Српске већ дуже није задовољна друштвеним статусом и захтијева да буде промијењен, рекао је у Источном Сарајеву предсједник БОРС-а Миломир Савчић.
Сједница Регионалног одбора - Фото: СРНА
Сједница Регионалног одбораФото: СРНА

Савчић је након сједнице Регионалног одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије рекао новинарима да постоји много разлога за незадовољство, прије свега због Закона о удружењима и фондацијама Српске.

Он је најавио да ће представници БОРС-а у понедјељак, 29. фебруара, на састанку са предсједником Владе Републике Српске Жељком Цвијановић изнијети своје захтјеве.

Савчић је позвао борачку популацију на јединство, истичући да се смишљено ради на формирању већег броја удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, која ће да буду вид замјене за Борачку организацију. "То није Борачка организација јер има мали број чланова и заступа интересе појединаца, а не бораца", истакао је Савчић.

Он је нагласио да бивши борци не траже нека посебна права, већ само један вид друштвеног признања и поштовања БОРС-а. Према његовим ријечима, БОРС није више спремна да трпи било какве облике понижења и уколико се ово питање не ријеши дијалогом, биће принуђена да га другачије рјешава.

Савчић је истакао да је данас разговарано и о економско-социјалним проблемима борачке популације, нагласивши да је недопустиво да касне накнаде за борце и одликоване борце и борачки додатак.

"Недопустиво је да имамо 24.000 незапослених из реда борачке популације, од којих више од 18.000 демобилисаних бораца, 3.200 чланова породица погинулих бораца и 1.900 ратних војних инвалида", рекао је Савчић.

Предсједник БОРС-а истакао је да поједини припадници БОРС-а у Федерацији БиХ пролазе кроз медијски линч иза кога стоје појединци и нека удружења, а посљедњи примјер је случај професора Миленка Станића који је спасио Изета Реџића. У појединим медијима се Станићу приговара да не може бити на позицији у Централној банци БиХ зато што је свједок на суђењу предсједнику Радовану Караџићу и генералу Ратку Младићу.

"Долазимо у ситуацију да ће нам други одређивати који то Срби могу да дођу у заједничке органе или ко од њих може да ради у Сарајеву", рекао је Савчић, додавши да га посебно боли што изостају реаговања из Српске.

Он је нагласио да је БОРС најзадовољнији када је ријеч о стамбеном збрињавању борачке популације јер је у тој области највише урађено.

Савчић је истакао да је тежак положај Болнице Источно Сарајево, нагласивши да је на овом подручју приоритет да се изгради нова зграда болнице.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић истакао је да је данас организована ванредна сједницу јер борци нису задовољни статусом.

Лалић је нагласио да јединство бораца нико неће сломити, а формирање неких нових организација инвалида и бораца којима ће бити дата средства, само је начин да се разбије јединство БОРС-а.

Он је истакао да борци захтијевају да се у јавна предузећа врати институција конкурса, како би се могле запослити и борачке категорије, а не да дјеца погинулих бораца штрајкују глађу у Бањалуци.

Према његовим ријечима, издаја националног интереса огледа се и кроз занемаривање потребе за новом болницом у Источном Сарајеву, због чега Одбор борачких организација Сарајевско-романијске регије захтијева смјену директора Горана Тодоровића, а допис ће упутити министру здравља и социјалне заштите Драгану Богданићу и предсједнику Владе Српске Жељки Цвијановић.