latinica  ћирилица
02/03/2016 |  16:19 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

Требиње: Јавна расправа о Нацрту закона о локалној самоуправи (ВИДЕО)

У Требињу је одржана прва јавна расправа о Нацрту закона о локалној самоуправи . Представници општина источне Херцеговине изнијели су низ примједби на понуђени нацрт. Заједничка замјерка односи се на критеријум према којем се одређује број запослених у локланој управи.
Требиње - јавна расправа - Фото: РТРС
Требиње - јавна расправаФото: РТРС

Критеријум да локалне управе могу имати једног запосленог на хиљаду становника није се свидио представницима херцеговачких општина. Ако тај критеријум не буде измијењен, већина локалних заједница биће суочена са проблемом вишка запослених.

- Сигурно би било 145- 150 вишка, а са мањим бројем људи немогуће је водити девет одјељења, рекао је Неђо Ћебеџија, замјеник градоначелника Требиња.

В.Д. начелника Одјељења за општу управу општине Билећа Душан Вујовић додао је да ако остане овај критеријум три на хиљаду, имаће 45 људи вишка.

Шта са вишком радника и ко ће финасирати њихове отпремнине? Нацрт закона то ставља на терет општинама. Према плану ресорног министарства нови Закон требало би да ступи на снагу 1. новембра ове године, а општине и градови до краја 2017. требало би ускладе број запослених са законским прописима.

Овакви приписи посебно ће угрозити мале и неразвијене општине- тврде њихови представници.

- Доћи ћемо у проблем да оно што је прописано не може да функционише, истакао је Вукашин Поповић, секретар СО Љубиње.

Начелник општине Источни Мостар Радован Палавестра нагласио је да ће по овом закону мале општине биће још мање, а велике још веће.

Већ прва јавна расправа показала је да ће се о Нацрту закона о локалној самоуправи, још много расправљати. Слиједе јавне расправе у другим регијама, а онда и она пресудна, скупштинска.