latinica  ћирилица
11/03/2016 |  11:20 ⇒ 11:28 | Аутор: СРНА

Рајилић: Нико није одговарао за убиства 2.500 Српкиња

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић рекла је да Удружење располаже подацима да је 2.500 српских жена током протеклог рата на подручју БиХ убијено код својих кућа, да постоје спискови, докази и фотографије на који начин су мучене и убијене, али да за то још нико није одговарао.
Божица Живковић Рајилић - Фото: СРНА
Божица Живковић РајилићФото: СРНА

- Нико још није одговарао за овако велики број убијених српских жена, нити за неколико хиљада злостављаних по логорима, већ се процесуирају неки појединачни и спорадични случајеви - навела је Рајилићева.

Она је истакла да Удружење жена жртава рата Републике Српске није задовољно радом Тужилаштва и Суда БиХ на процесуирању злочина над женама српске националности, на процесуирању силовања и убистава српских жена код својих кућа током протеклог рата у БиХ, јер се злочинци и даље слободно крећу.

Према њеним ријечима, српске жене неприпремљене позивају у судницу у Сарајево као свједоке на које се врше притисци, тако да се жене у страху, незнању, болести, анксиозности и враћању трауме, изгубе и њихова изјава није вјеродостојна.

Рајилићева је подсјетила да је Удружење прије двије године главном хашком тужиоцу Сержу Брамерцу предало списак од 400 убијених српских жена које су убијене код својих кућа током рата само на подручју Сарајева и Горажда.

- Никада нико није позван од преживјелих српских жена да о овоме говори и свједочи пред правосудним институцијама БиХ - закључила је Рајилићева.

Удружење жена жртава рата Републике Српске тренутно броји више од 440 жена чланова, а у посљедње вријеме највећи број нових чланова је са подручја Семберије, јер је ријеч о женама које су избјегле са подручја Федерације БиХ.