latinica  ћирилица
21/03/2016 |  18:53 ⇒ 22:22 | Аутор: Вечерњи лист

ФБиХ: Роба из Албаније уништава херцеговачке пољопривреднике

Веће обесхрабрење за херцеговачке повртаре од недавног вјетра, који је рушио пластенике, развој је ситуације на велетржници у Тасовчићима, крај Чапљине, главној берзи поврћа у Федерацији БиХ. Ријетки су производи чија цијена, на велико, прелази марку, али ни то није основни проблем.
Велетржница у Тасовчићима крај Чапљине - Фото: Screenshot
Велетржница у Тасовчићима крај ЧапљинеФото: Screenshot

"Није било горе године што се тиче продаје. Робе има, али је продаја катастрофална и оно што се успије продати има багателне цијене, тако да је много људи одустало, не довози робу.Нису само контејнери пуни поврћа, него и депоније уз Брегаву и Неретву. Људи се стиде да врате робу кући, проспу је негдје уз пут. Идите на споредне путеве па ћете видјети”, каже Грго Марић из Вишића крај Чапљине описујући стање, те објашњава:

"Проблеми су почели од Нове године, уз друге неповољне околности, произвођаче долине Неретве, коју су некада звали Калифорнија, погађају и свјетски сукоби као што је трговински рат између Турске и Русије, па тако робе које су требале ићи на руско, завршавају на тржишту држава бивше Југославије, а највише у БиХ, гдје су свакој роби широм отворена врата”, истиче саркастично Матић, док Хилмо Крехић из Радишића код Љубушког констатује:

“Ништа нема добру цијену. Кад су шпинат и блитва у ово доба били 70, 80 фенига? Никада! Ове је сезона све било наопако, топла зима, продавао се само купус и ништа више. Биће што ће бити, ништа не можемо промијенити”, додаје резигнирано.

 Занимљиво, у Тасовчићима је све више робе из Албаније, што је изненађење само за неупућене:

“Албанска роба је овдје присутна годинама, само се то није говорило. Причало се да је то роба с Коридора, међутим, није, то је албанска роба. Нисмо ми против конкуренције, али једна чињеница боде очи - није ми јасно како та роба "у ринфузи" пређе двије, три границе”, пита се Матић, као и многи други. Ваљда би им на то питање одговор могли дати одговорни из ГП-а?!

кромпир

Понуда и цијене

Углавном, кромпир се на велетржници цијени од 40 до 70 фенинга, блитва од 50 па до ријетко 80 фенинга, шпинат 60 до 90 фенинга, купус од 70 албански, па до 90 фенинга домаћи, млади купус који има већ мјесец дана, од 1,6 КМ албански, па до 2 КМ домаћи. Цвекла је 0,6 до 1 КМ, карфиол и мрква од 0,7 до 1 КМ, кељ је од 0,8 до 1 КМ, зелена салата је од 0,8 до 1,5 КМ, купус пупчар је 1 до 1,3 КМ, раштан 1 до 2 КМ, црвени лук је од 80 фенинга увозни холандски, па до 1,3 КМ домаћи, док је бијели углавном србијански лук 6 до 10 КМ, брокула од 1,5 до 2 КМ…

Ни с воћем ствари нису пуно боље па су тако домаће јабуке од 0,5 па до 1,5 КМ, домаће крушке од 1,7 до 2 КМ, суве смокве од 3 до 6 КМ, ораси у љусци 4 до 5 КМ за килограм, док је језгра 12 до 15 КМ, а киви је од 0,6 до 1 КМ. Лоша сезона поврћа одразила се и на продају стајског гнојива испред велетржнице, које се први пут може набавити по 3 до 4 КМ за врећу, пише Вечерњи лист.