latinica  ћирилица
22/03/2016 |  12:24 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Суђење Орићу: Свједок потврдио заробљавање српских војника у Залазју(ВИДЕО)

Саслушањем свједока Тужилаштва Миломира Лазаревића из Братунца, у Суду БиХ настављено је суђење ратном команданту тзв. Армије биХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику тих снага Сабахудину Мухићу. Оптужница их терети за убиства три српска заробљеника у селима Залазје, Лолићи и Куњарац.
Суђење Орићу - Фото: РТРС
Суђење ОрићуФото: РТРС

Лазаревић је свједочио о нападу муслиманских снага под Орићевом командом, на српско село Залазје и заробљавању групе српских војника у близини православног гробља. Међу заробљенима је био и судија Слободан Илић, за чију ликвидацију је и оптужен Орић.

Напад муслиманских јединица под Орићевом командом, на Залазје о Петровдану 1992. године трајао је више од осам часова. Отпор 40-ак српских бораца трајао је све док им није понестало муниције.

Око 17 часова из окружења муслиманских војника покушали су да се спасу. Свједок, заједно са још пет Срба, сакрио се у поткровљу куће Драгана Ракића, у непосредној близини гробља. Из скровишта је слушао разговор међу муслиманским војницима, па и идентификацију друге групе српских војника који су се из сусједне куће, предали Орићу и његовим војницима.

"Већ кад су се почели предавати чуо сам од госп. Насера Орића и његових војника именом су звали оне који су се предавали", наводи свједок Лазаревић.

А предали су се, свједочио је Лазаревић, Миодраг Ракић, Петко и Ранко Симић, Драгомир Тубић, Милисав и Слободан Илић. Слушао је Лазаревић и Орићеве команде са и без мегафона - током дана о нападу и распореду трупа, у предвечерје о постројавању муслиманских војника и сакупљању оружја. А онда је, каже, услиједила и Орићева наредба да се “заробљеници потрпају у камионе“. Камиони су отишли пут Сребренице, а свједок и његови саборци, касније према Сасама.

Тек на излазу из села видјели су, каже тијела три српска борца. Осим што је потврдио дио ранијих навода заштићеног свједока О1 иначе муслиманског војника и очевица убистава Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића, за чију смрт су, према оптужници криви управо Орић и Мухић, - печат данашњег рочишта свакако су бројни материјални докази које је уложила одбрана оптужених.

Већина се односи на рјешење комисије за ревизију, којим је укинут статус борца тзв. Армије БиХ заштићеном свједоку О1.

Симптоматично – Комисија за ревизију формирана је у децембру прошле године. Дакле, пет мјесеци након што је оптужница против Орића потврђена. И непосредно након што су поједини сарајевски медији, некажњено објелоданили име заштићеног свједока.

Комисију је формирало федерално министарство за питања бораца – исто оно у којем је оптужени злочинац Орић, већ дуже вријеме на платном списку, као сарадник. На све то одбрана ћути.

Како је могуће да се ревизијом, као гумицом избрише скоро четвергодишњи ратни стаж свједока, који је, у униформи муслиманске војске чак и рањен? И то два пута о чему постоје и љекарски налази.

Због чега се рјешење децембарске комисије разликује од свих претходних, које свједоку нису негирале учешће у тзв. Армији БиХ? Да ли је децембарску Комисију формирао федерални министар Салко Букваревић самоиницијативно, или по налогу свог сарадника и савјетника Орића? И да ли то Сарајево институционално штити оптуженог за ратне злочине?

Одговоре на ова питања требало би да да нека нова истрага. И да испита раније наводе свједока О1 о сталним пријетњама и застрашивањима, којима су изложени чланови његове породице у Федерацији, али бх. правосуђе и даље је и глуво и нијемо о актулним и свим бившим манипулацијама и притисцима у предмету Орић.

А суђење је тек почело. Биће настављено 5. априла саслушањем још два свједока Тужилаштва.