latinica  ћирилица
22/03/2016 |  19:42 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Чланови породица српских жртава на суђењу Махмуљину

Група од 15 чланова породица српских жртава рата из Бањалуке, Добоја и Прњавора присуствоваће сутра у Суду БиХ у Сарајеву почетку суђења некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину, речено је Срни у Републичкој организацији породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.
Сакиб Махмуљин (Фото: pressrs.ba) -
Сакиб Махмуљин (Фото: pressrs.ba)

У Републичкој организацији очекују да ће на суђењу Махмуљину бити доказан ратни злочин који су починили припадници такозване Армије БиХ и злогласног одреда "Ел муџахедин" под Махмуљиновом командом над заробљеним српским борцима и цивилима на Озрену.

У овој организацији увјерени су да ће у судском поступку против Махмуљина коначно бити откривене локације 11 измјештених српских масовних гробница са подручја Озрена.

На списку несталих на подручју Озрена још се води више од 140 српских бораца и цивила.

У Суду БиХ сутра би требало да почне суђење некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину, којег оптужница терети за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Возуће 1995. године.

Тужилаштво БиХ најавило је да ће саслушати 71 свједока, три вјештака и да ће бити поднесено 990 материјалних доказа.

Међу свједоцима који ће бити саслушавани биће и заштићени свједоци и свједоци који су саслушавани у предметима ратних злочина пред Хашким трибуналом.

Суд БиХ потврдио је 7. јануара оптужницу која Махмуљина терети за злочин над ратним заробљеницима, рањеницима, болесницима и српским цивилима на подручју општине Завидовићи.

У оптужници се наводи да Махмуљин, у својству команданта Трећег корпуса у чијем саставу је дјеловао и одред "Ел муџахедин" током 1995. године, док је трајала војна акција на ширем подручју Завидовића и Возуће, није ништа предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и цивилима српске националности на том подручју.