latinica  ћирилица
28/03/2016 |  14:42 ⇒ 18:20 | Аутор: РТРС

Археолошка истраживања на добојској тврђави (ВИДЕО)

На добојској тврђави почела су археолошка истраживања. У наредних десет дана архелози из Регионалног музеја у Добоју истраживаће тзв. економски објекат поред главне куле који никада није истраживан.
Археолошка истраживања на добојској тврђави - Фото: СРНА
Археолошка истраживања на добојској тврђавиФото: СРНА

Дио који ће бити истраживан тренутно је 50 одсто затрпан слојем земље и камена. Све то треба откопати и претрести под будним оком стручњака.

- Он никада није истраживан, тако да очекујемо свашта, да видимо кад је тврђава основана, који је карактер објекта, покретни налази и на крају да се конзервира све и изложи у музеју да се види - навео је археолог Александар Јашаревић.

Од 14. вијека до 1850. године ово подручје су насељевале бројне генерације. Сви су се другачије односили према тврђави, неки су је рушили и палили, други дограђивали и преграђивали. Данас о њој брине ТО Града Добоја која је у жељи да је учини атрактивном за туристе доградила одређене садржаје. Завод за заштиту споменика и културног насљеђа није прихватио идејни пројекат, па су у ТО принуђени да исправљају неправилности.

"Ми смо вољни да све те неправилности отклонимо и то је сасвим нормално. Не ради се о стварима које су компликоване да се то не може урадити, зидови су сачувани, бедеми, ништа то нисмо дирали, оно што је срж и што је најважније", навела је Митра Ђуричић, директорка Туристичке организације у Добоју.

То што је доградња на тврђави спорна није препрека археолозима. Истраживања су планирали раније, а циљ им је да допуне досадашња оскудна сазнања о тврђави.

Археолошка истраживања на добојској тврђави (Фото: СРНА)

"О тврђави знамо да је горњи дио основан у средњем вијеку, с тим да је преживио огромне преправке послије принца Еугена Савојског и напада на Сарајево. Тврђава је реновирана и адаптирана у модерну тврђаву почетком 18. вијека", рекао је Александар Јашаревић.

Подршка истраживањима очекује се и од припадника Оружаних снага БиХ. Првог дана ископавања било је проблема у вези са документацијом, па ће они на терен за који дан. Сагласност за ова истраживања дао је Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа. Цијели пројекат је дио ширег пројекта који подразумијева истраживања неколико важних средњовјековних локалитета, у оквиру обиљежавања 700 година од смрти краља Драгутина Немањића, под чијом је влашћу било и добојско подручје, и јубилеја 600 година од првог писаног помена Добоја, а који је уско везан за помен твђаве.