latinica  ћирилица
28/03/2016 |  17:40 | Аутор: СРНА

Суђење за злочине над Србима у Рудом, Вишеграду и Горажду

Суђење Ахмету Сејдићу, бившем команданту Прве вишеградске бригаде тзв. Армије БиХ за злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју општина Рудо, Вишеград и Горажде, почеће 18. априла.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Према оптужници, Сејдић је наредио и учинио нечовјечно поступање према цивилима српске националности и ратним заробљеницима, припадницима Војске Републике Српске на подручју ове три општине.

Сејдић је, како се наводи у оптужници, злочин починио од јула 1992. до фебруара 1993. године. На терет му је стављено и да није спријечио или казнио подређена лица у наношењу повреда и других патњи цивилима и ратним заробљеницима, као и у пљачкању имовине.

Тужилаштво БиХ је за доказивање кривице Ахмета Сејдића планирало да саслуша 51 свједока. Према процјени Тужилаштва, за доказни поступак потребно је 30 рочишта.

Одбрана оптуженог затражила је одгађање почетка суђења јер је дошло до измјена у тиму бранилаца. Два од три браниоца су тек преузела дужност, преноси Бирн.

Бранилац Едина Решидовић навела је да је Тужилаштво тек на данашњој статусној конференцији предало свој план доказног поступка, те да би због тога суђење требало почети бар за три седмице. Одбрана је истакла да је раније тражила од Тужилаштва сву потребну документацију из истраге у овом предмету, али да су добили непотпуну документацију и редиговане изјаве свједока.

Из Тужилаштва су навели да су изјаве и документи из другог случаја, те да би откривање неких имена и детаља угрозило процес.

Судско вијеће наложило је Тужилаштву да за вријеме доказног поступка не испитује свједоке о околностима и догађајима у вези са дијеловима изјава који су редиговани и нису предочени одбрани.