latinica  ћирилица
11/04/2016 |  21:04 ⇒ 21:10 | Аутор: sputniknews.com

Гројсман нови украјински премијер?

Послије оставке Арсенија Јацењука за новог премијера Украјине виђен је Владимир Гројсман, најближи пријатељ предсједника Петра Порошенка.
Петар Порошенко и Владимир Гројсман (Фото: Sputnik/ Стрингер) -
Петар Порошенко и Владимир Гројсман (Фото: Sputnik/ Стрингер)

Није тајна да је Порошенко одавно прижељкивао оставку Јацењука и да је Гројсмана спремао као кандидата за премијера још на прошлим парламентарним изборима, каже за Спутњик руски политиколог Владимир Корнилов.

- Порошенко је био увјерен да ће његов блок на изборима освојити прво мјесто и да ће Гројсман постати премијер. Али испало је да је Јацењук освојио прво мјесто. И онда је дошло до тога да њих двојица морају да дијеле власт, с обзиром на то да у парламенту Порошенко није контролисао већину, као што је не контролише ни сада - објашњава Корнилов.

Гројсман је тренутно предсједник украјинског парламента, а ову позицију “арадио је својевремено својим "подвизима" током протеста на кијевском Мајдану. Међутим, у његовој политичкој биографији има доста контроверзи.

На мјесто председника Раде Гројсман је дошао крајем новембра 2014. из фотеље вицепремијера и министра за регионални развој, грађевинарство и стамбено-комуналну дјелатност.

У званичној биографији пише да је завршио правни факултет на Међурегионалној академији управе 2003. године, гдје је додуше студирао свега три године, док у Украјини школовање у институцији овог типа траје минимум четири.

Политичку каријеру започео је 2002. године. Тада је, као 24-годишњи бизнисмен без политичког искуства, побиједио на изборима за градски савјет родног града Виница. Капитални политички корак Владимир Борисович је учинио 2005. године, када је као представник блока Наша Украјина постао секретар градског савјета у родном граду.

Сљедеће године побјеђује на изборима за градоначелника. Спекулисало се да је отприлике у то вријеме Гројсман већи дио своје имовине преписао на родбину, а највећи дио се води на његовог оца Бориса. Гројсман Млађи је 2010. године био поново изабран за градоначелника Виница, освојивши 78 одсто гласова.

Током периода када је био градоначелник, Владимир Борисович је био актер неколико прилично великих скандала. Између осталог, оптуживали су га за непотизам и корупцију. Медији су га прозивали и да је "додатно привређивао" од издавања дозвола приватним превозницима, уређивања зелених површина и асфалтирања улица, чиме је практично новац из локалног буџета преусмјеравао у свој џеп.

Имајући у виду ове моменте из биографије младог Гројсмана, не би требало ни очекивати да ће Украјини бити ишта боље у будућности, сматра Корнилов, који каже да ће се махниације наставити на исти начин као што је то било у вријеме Јацењука.

- Порошенко ће на овај начин тек добити потпуну контролу над извршном влашћу. Гројсман је овдје фигура, марионета. Једино ће се промијенити токови украденог новца - каже Корнилов.

Управо са оцем Владимир Гројсман је завршио добар дио својих "послова" у Виници. Осим тога, Гројсман Старији, Борис Исакович, радио је са Петром Порошенком на заједничким пословима. Доказ оваквим тврдњама може бити и то што је Алексеј. Порошенков син, својевремено био изабран за посланика у једном од округа града Виница, који се током посљедњих година налазио под контролом клана Гројсманових.

Према мишљењу експерата, евентуална нова влада под управом Гројсмана неће се драстично разликовати од претходне, нити ће доћи до неке дубоке реформе, ни до побједе над корупцијом. Можда ће само на површини бити некаквих козметичких промјена, али не и суштинских, закључују експерти.

Саговорник Спутњика ипак страхује за једно:"Чим дође до било какве кризе у Кијеву, то одмах, нажалост, осјете житељи Донбаса". Корнилов се ипак нада да овог пута неће бити већих проблема у том региону.