latinica  ћирилица
12/04/2016 |  12:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Обиљежена 71. годишњица пробоја Сремског фронта

Полагањем венаца и одавањем државних и војних почасти данас је у спомен комплексу Сремски фронт у Адашевцима код Шида обиљежена 71 година од пробоја Сремског фронта, а министар Александар Вулин поручио је да су само слободни народи срећни, успјешни и развијени.
Сремски фронт - архива (www.wikipedia.org) -
Сремски фронт - архива (www.wikipedia.org)

Вулин је окупљенима поручио да само слободан народ може да ствара добру и честиту државу, те да само слободни људи рађају слободне људе.

"Нема богатог и срећног роба, само слободни људи стварају слободне људе. Ово су овде потомци слободних људи - горостаса и нећемо никад бити од њих мањи", рекао је Вулин.

Он је навео да се прије 71 годину на том мјесту наш народ, Србија, уписала на страну побједника.

"Прије 71 годину овде, под овим небом, на овом парчету земље, 13.000 најбољих, најљепших и најхрабријих положили су своје животе да бисмо ви и ја данас овде могли да стојимо, без страха и стида. Више од тога нико не може да учини, нити да да већи поклон", рекао је Вулин.

Како је навео, њихова жртва је толико велика да само њихови потомци могу да је учине малом.

"И зато кад слушамо како је дошло вријеме да се историја мијења, да се међу побједнике упишу они који су били поражени, да се у слободу упишу они од којих је слобода изборена, онда знамо зашто смо данас овдје и да нећемо дозволити да буде промијењена ни овде ни нигдје друго", рекао је Вулин.

Вулин је истакао да не може на исто мјесто и онај од кога је Београд ослобођен и ослободилац Београда, те да нема мјеста за рехабилитацију Недића.

"Данас овде са нама стоје представници славних великих сила са којима смо извојевали побједу. Хоћемо ли њима објашњавати да се заправо историја мијења", рекао је Вулин.

Он је навео да често слушамо како се говори да је фашизам велико зло, да су стратишта велика и страшна, али да у таквим реченицама не може да стоји "али" јер је историја таква каква је била.

"Побједници се знају, поражени се знају, жртве се знају и не могу се стављати заједно", рекао је Вулин.

Церемонији, поред представника Владе и Војске Србије, присуствовали су учесници те велике битке, дипломатски представници земаља чије су трупе учествовале у борбама на Сремском фронту, представници удружења за љеговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

Пуних 175 дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године, вођена је битка у којој је са обе стране учествовало око 250.000 војника. Уз јединице Југословенске армије учествовале су и трупе Црвене и бугарске Народне армије, као и бригада "Италија".

У тешким и крвавим борбама, на снегу и ветру, погинуло је око 13.500 југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, 1.100 припадника Црвене армије, 630 припадника бугарске Народне армије и 163 Италијана из састава југословенских јединица.

На страни непријатеља погинуло је око 30.000 војника.