latinica  ћирилица
13/04/2016 |  15:21 | Аутор: СРНА

И. Сарајево: Борци траже смјену министра Савановића

Представници Удружења борачких организација Сарајевско-романијске регије затражили су смјену министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленка Савановића, оптуживши га да се не залаже за рјешавање проблема борачке популације.
Источно Сарајево - Фото: илустрација
Источно СарајевоФото: илустрација

Предсједник Одобра борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву да ће предузети радикалне мјере уколико министар Савановић не буде смијењен у року од 15 дана.

Према његовим ријечима, те мјере подразумијевају "блокаду институција, јавних предузећа и свега што се може блокирати".

Он је поновио раније захтјеве да се Борачкој организацији Републике Српске додијели статус организације од посебног интереса.

Лалић је упутио критику на рачун Владе Српске и зато што касни исплата борачког додатка.

Предсједник Предсједништва Борачке организације "Илиџански борац" Горан Шеховац сматра да је безбједност грађана на подручју Источног Сарајева угрожена, те да полицијску станицу на овом подручју треба прекатегорисати у прву категорију полицијске станице која би, према закону, имала 108 полицајаца.

"Имамо једну полицијску станицу која броји око 50 људи, од чега је 15 до 20 униформисаних, а граничимо са градом од пола милиона људи гдје је безбједносна ситуација урушена када је ријеч о тероризму, вехабијским покретима, паравојним формацијама...", рекао је он.

Шеховац сматра да је потребно организовати одред специјалне јединице која би контролисала источни дио Републике Српске, јер је, како каже, према њиховим сазнањима, формирано на десетине специјалних јединица у Федерацији БиХ и све посједују дуге цијеви.

Он је упутио критике на рачун власти јер Република Српска још нема централно спомен обиљежје за све страдале српске борце, ни издвајања у фондацију за помоћ осуђеним борцима Републике Српске.