latinica  ћирилица
14/04/2016 |  18:22 | Аутор: sputniknews.com

Пољска тражи да се НАТО врати Хладном рату

Сјеверноатлантска алијанса би требало да се врати "хладноратовском ставу" кад је ријеч о њеном односу са Русијом, сматра замјеник пољског министра одбране Томаш Шатковски.

Како је Шатковски рекао у интервјуу за Ројтерс, НАТО би такође требало да са званичном Москвом разговара са позиције моћи, како би се на тај начин супротставио њеном "новом самопоуздању" на подручју источне Европе.


Пољске власти је веома забринула "руска анексија" Крима 2014. године и подршка Москве проруским снагама на истоку Украјине, а званична Варшава је и даље један од најжешћих критичара Москве, наводи британска агенција.

“Русија види своје односе са Западом са аспекта "хладног рата" па би, да обезбједимо делотворност одвраћања Русије, морали да се повежемо са начином размишљана оног којег желимо да одвратимо“, рекао је пољски званичник.

“У овом тренутку морамо да разговарамо са Русијом са позиције моћи, иако очито без претјераног јавног "показивања мишића", оцијенио је Шатковски.

Варшава ће у јулу бити домаћин самита НАТО-а, на којем ће се залагати за појачано војно присуство Алијансе на њеном источном крилу. Русија, међутим, тврди да би размјештање већих снага НАТО-а у близини њених граница представљало кршење споразума НАТО-а и Русије из 1997. године.