latinica  ћирилица
19/04/2016 |  08:33 | Аутор: sputniknews.com

Кримској тужитељки пријете смрћу

На адресу главне тужитељке Крима Наталије Поклонске почеле су да стижу пријетње смрћу.
Наталија Поклонска (фото: Пресс-служба главы Республики Крым) -
Наталија Поклонска (фото: Пресс-служба главы Республики Крым)

Један од лидера екстремистичке организације “Меџлис кримско-татарског народа“ Ленур Исламов запријетио је Поклонској да ће завршити као Садам Хусеин или Муамер ел Гадафи, након што је објелодањено да се тужитељка спрема да покрене кривични поступак против “батаљона самоубица“ “Аскер“ и добровољачког батаљона “Номан Челебиџихан“.

“Нека она тражи склониште и размишља о томе где се сакрити кад ми дођемо. Нека сваки дан гледа снимке са Садамом Хусеином, и шта је било са Гадафијем. То ће се десити са диктатором, њеним шефом, и са њом лично“, запријетио је Исламов, иначе један од организатора прехрамбене и енергетске блокаде Крима.

Он је додао да ће кримска тужитељка “прије или касније, морати да одговара“.

Исламов је такође рекао да “Украјина није мала држава, на коју се могу вршити притисци“.

Он је казао да се на граници Украјине са Кримом сада формира добровољачки батаљон, који ће носити име Номана Челебиџихана, кримско-татарског политичара, првог муфтије муслимана Крима, Литваније, Пољске и Бјелорусије и аутора текста националне химне кримских Татара.

“Ова формација ће, уколико буде угњетавања кримских Татара и ако се пролије крв на полуострву, по наредби лидера кримско-татарског народа ући на Крим“, додао је он.

Раније је саопштено да ће овај добровољачки батаљон имати 560 људи и да ће један од његових основних задатака бити “ослобођење Крима“. Батаљон има подршку Анкаре. Исламов је раније објелоданио да је турско Министарство одбране већ пружило помоћ батаљону у виду комплета маскирних униформи и чизама.

Он је рекао да се финансирање тренутно одвија преко волонтера, иако Анкара снабдева батаљон одјећом и обућом, али се касније сазнало и за тајне рачуне на које су Турци пребацили око три милиона долара Исламову и његовим саборцима Мустафи Џемилеву и Рефиту Чубарову.

Такође, раније је објелодањено да ће на граници са Кримом у Херсонској области бити смјештен “Аскер“ &мдасх; “батаљон самоубица“, ради наводног јачања одбране украјинске границе. Исламов је рекао да је “Аскер“ грађанска формација, коју већином чине грађани Украјине који живе у близини границе Украјине са овим полуострвом.

Средином овог мјесеца Поклонска је донијела одлуку и о забрани дјеловања “Меџлиса кримско-татарског народа“. У свом рјешењу, тужитељка се позива на Закон о борби против екстремистичких активности и забрањује им сваку врсту пропаганде и јавног окупљања.

У јануару ове године Поклонска је саопштила да су сва тројица организатора прехрамбене и енергетске блокаде Крима стављени на потјерницу - Џемилев и Чубаров на међународну, а Исламов на федералну.

Исламов је кратко радио у кримској Влади после припајања полуострва Русији, од 2. априла до 28. маја 2014. године обављао је дужност вицепремијера, али је те дужности разријешен.

Референдум на Криму и у Севастопољу спроведен је након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. године. Уједињење са Русијом подржало је 96,77 одсто становника Крима и 95,6 одсто грађана Севастопоља.

Украјина Крим сматра својом “привремено окупираном територијом“.