latinica  ћирилица
23/04/2016 |  13:32 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Фоча- Обиљежене 23 године од погибије 11 бораца у Кратинама

Код споменика на путу Миљевина - Кратине у општини Фоча данас је служен парастос за 11 бораца Миљевинског батаљона Војске Републике Српске, који су погинули на том мјесту прије 23 године у засједи муслиманске војске.
Фоча: Кратине код Миљевине - годишњица - Фото: СРНА
Фоча: Кратине код Миљевине - годишњицаФото: СРНА

Некадашњи командир чете Винко Бодирога каже да је међу првима, тог кобног дана, стигао на мјесто погибије војника.

- У Миљевини смо чули детонацију и одмах смо кренули, али кад смо стигли све је већ било готово. Призор је био страшан - присјећа се Бодирога.

Мајка погинулог борца Мара Ђајић не дозвољава да изблиједи сјећање на њеног сина и 10 његових сабораца.

- Ујутро је отишао и није ми се више вратио. Био је млад, имао је 32 године. Дочекали су их паљбом са двије стране, нико није преживио. Од злочинаца нико није кажњен, гледа им се кроз прсте, нека им Бог суди - прича Ђајићева.

Предсједник Борачке организације Фоча Срђан Станковић каже да ће се убудуће водити већа брига о одржавању споменика погинулима.

- Овај споменик су одржавале породице, а све остале Борачка организациа. Међутим, испао је неспоразум и ми ћемо преузети на себе да одржавамо све споменике - рекао је Станковић.

Српски војници из Миљевине и Кута погинули су 23. априла 1993. године у дубини српске територије, на путу према првој линији фронта. Возили су се на трактору, када су упали у засједу муслиманске војске, која их је са обје стране пута засула митраљеском паљбом.

Осим родбине и пријатеља погинулих бораца, помену су присуствовале делегације општине Фоча, Борачке организације, Организације породица погинулих бораца и Удружења ратних војних инвалида.