latinica  ћирилица
04/05/2016 |  08:26 ⇒ 08:29 | Аутор: novosti.rs

Сад Канађани траже злато у Бору

Канадска компанија "Reservoar minerals" уплатила је јуче 135 милиона долара америчкој рударској корпорацији " Friport Mekmoran" и, на тај начин, постала већински власник истражних права у рејону "Чукару пеки" код Бора. Ово лежиште бакра и злата сматра се потенцијално најбогатијим у свијету.

Тако је RMC, заједно с канадском компанијом "Nevsun", исплатио удио америчке корпорације у горњој зони пројекта "Чукару пеки", а постао је и власник 60 процената акција у доњој зони тог лежишта. У "Чукару пекију", у чије ће даље истраживање бити инвестирано додатних 20 милиона долара, установљени су почетни ресурси од 65 милиона тона руде из које је могуће добити готово 1,7 милиона тона бакра и 98 тона злата.

Према извјештају који ће ускоро бити предат Влади Србије, послије чега се очекује да се затражи дозвола за експлоатацију, напомиње се да би припреме за отварање рудника требало да почну 2019, а да само лежиште треба да постане оперативно 2022. године. Процјењује се, такође, да би се руда из лежишта "Чукару пеки" вадила све до 2037. Међутим, несумњиво је да ће вијек тог рудника бити дужи, јер се геолошка истраживања на овом простору - настављају.

У прелиминарној економској студији наводи се и да се трошкови отварања рудника на потезу "Чукару пеки", који је од Бора удаљен седам километара, требало да износе до 500 милиона долара! Такође, недвосмислено се наводи да је то лежиште, у овом тренутку, најбогатији свјетски ресурс бакра и злата.

У економској студији се наводи да би близина погона за прераду руде у Рударско-топионичарском басену "Бор" и нова, најсавременија топионица изграђена у кругу тог предузећа додатно утицали на ниже цијене вађења И прераде руде из лежишта "Чукару пеки".

У економској студији се наводи да би од експлоатације рудника држава Србија убирала пет одсто нето прихода таксе за коришћење минералних сировина. Такође, у буџет би ишло и додатних 15 одсто на име пореза.