latinica  ћирилица
06/05/2016 |  07:57 ⇒ 11:33 | Аутор: ТАНЈУГ

У Москви 18.000 безбједњака уочи параде на Дан побједе

Дан побједе над фашизмом, 9. маја, биће одржан уз изузетно јаке мјере безбједности у Москви и другим градовима након што су руске службе безбједности спријечиле планиране терористичке нападе за Дан побједе.
Русија-безбједност (фото: © Sputnik/ Александр Вильф) -
Русија-безбједност (фото: © Sputnik/ Александр Вильф)

Руске службе ништа не препуштају случају - у руској престоници и другим градовима ове земље већ су предузете веома опсежне мјере безбједности и готово да ни птица не може да прелети.

У периоду од 1. до 10. маја само у главном граду Русије је ангажовано око 18.000 безбједњака - полицајаца, кинолога, припадника специјалних јединица - ОМОН, Националне гарде и приватних фирми које се баве обезбјеђењем објеката и догађаја, преноси Спутњик.

Федерална служба безбедности (ФСБ) објелоданила је да су терористи из Средње Азије намјеравали да отворе ватру на пролазнике током масовне шетње, по налогу лидера међународних терористичких организација активних на територији Сирије и Турске. Претпоставља се да је мета терориста био “Бесмртни пук“, једна од најмасовнијих акција Дана побједе, у којој ће учествовати, како се процјењује, око пола милиона људи.

Код ухапшених терориста је пронађена велика количина оружја и експлозивних направа, а према незваничним подацима, оружје је стигло из Украјине.

Према ријечима московске полиције, руски безбједњаци сада раде пуном паром и чине све да дјелују превентивно и да спријече евентуалне терористичке нападе уочи предстојећег празника посвећеног 71. годишњици побједе над фашизмом.