latinica  ћирилица
06/05/2016 |  10:32 | Аутор: СРНА

"Блокада Србије на путу ка ЕУ показатељ непријатељства Загреба"

Савез Срба из региона сматра да је изјава хрватског министра спољних послова Мире Ковача да Хрватска активно помаже да се пронађе рјешење за напредовање Србије према чланству у ЕУ прича за малу дјецу, а поновно блокирање отварање поглавља 23 јасан показатељ да Загреб води непријатељску политику према Београду.
Линта - Фото: РТРС
ЛинтаФото: РТРС

"Хрватска настоји по сваку цијену да примора Србију да, прије свега, укине регионалну надлежност за ратне злочине јер на тај начин хоће да искључи сваку могућност да се суди припадницима хрватских оружаних снага за бројне злочине које су починили према Србима током деведесетих година", наводи се у саопштењу које је потписао предсједник Савеза Миодраг Линта.

Према његовим ријечима, Србија због тога нема право да одустане од суђења за ратне злочине.

"Кажњавање ратних злочинаца цивилизацијска је тековина и није власништво било које државе, па ни Хрватске", навео је Линта.

Он је истакао да Хрватска треба да испуни своју обавезу коју је преузела потписивањем уговора о приступању ЕУ крајем 2011. године, а која се односи на процесуирање ратних злочина.

"Хрватска у последње четири године није ништа учинила на том плану. Поред тога, Загреб треба да почне одлучну борбу против фашизације земље, јер све више јачају снаге чији је циљ рехабилитација злочиначке НДХ и умањивање или негирање злочина геноцида које су усташе починиле у Другом свјетском рату", закључио је Линта.